Sunday, January 23, 2011

EN POLITISK ANALYSE AV STENGT HAVN I SON

Under overskriften "Full forvirring om havna" melder LM 27.3.09 at kommunestyret har vedtatt to benkeforslag (SV og Fr.p) som medfører at havna neste år blir åpen seks uker lengre enn i år, og at havnesjef Finstad er sterkt bekymret for konsekvensene.

Som kjent er det ingen andre havner i Oslofjorden, eller landet for alt jeg vet, som greier å problematisere at en havn er åpen for trafikk om vinteren. Son havn har dessuten vært vinteråpen i flere hundre år.

Realiteten er en variant av H C Andersens "Keiserens nye klær". Som hoffet i eventyret skrøt av klærne til den nakne keiseren digger partiene eiendomssjef Kjell Tjernsbekks vinterproblemer, som om vinteren kom til Son for første gang i år.

Fremst av Tjernsbekks beundrere kommer medlem av havnekomiteen Erik Røhne V (formann i Jeger og fiskerforbundet lokalt) som topper den politiske intetsigenhet ved å beskylde kommunestyre flertallet for populisme ved å vedta utvidet sesong uten konsekvensutredning.

Siden vinteråpen havn er det normale ville det vært mer rimelig å konsekvensutrede følgene av en stengt havn. Hvordan skal Sonskilens småbåthavn få satt ut hundrevis av båter 1. mai, båter med eiere som for lengst ville vært på fjorden, og vise versa på høsten. Hva med de som har flyttet til Son pga nærværet med sjøen, og plutselig mister halve året. Gjestende båter og besøkende landturister legger igjen betydelige beløp ved besøk i Son. Med stengt havn uteblir gjestende båter, og hvilke turister gidder å se på tomme kaier.

Det største ansvaret ligger på Høyres velgere, som valgte en usynlighet som lar gamle ordføreren skinne gjennom ved enhver anledning.

Velgere som vil ha tilbake helårshavn må neste valg sky posisjonen, og da særlig Fr.p som har formann i Havnekomiteen. Thorsens forslag om fire ukers utvidelse er i kategorien "tenk på et tall" og viser hvor lite gjennomtenkt ordningen er. Venstre har snudd saken på hodet, til det ugjenkjennelige. SV har en magefølelse av at noe er riv ruskende galt, og forsøker å få på keiseren en sokk med sitt forslag om 14 dagers utvidelse.

Dessverre må vi vente i spenning på hvilket parti som tar motet til seg og sier høyt og tydelig at keiseren er uten klær, at Son havn fortsatt som andre havner kan være vinteråpen.

Sp har ikke havnesaker på hovedprogrammet, og sitter dessuten bortgjemt etter at Ødbehr forsynte sosialistene med den borgerlige valgseieren.

Etter sin katastrofale stemmegiving i Son havn nord saken i planutvalget forrige periode kunne Krf. s nye representant mannet seg opp og tatt et politisk initiativ til åpning. Igjen butter vi på havnefaglig kunnskap og autoritet.

Det beste båteierne kan håpe på er et politisk initiativ som krever et faglig havnestyre som kan avløse eiendomssjefens synsing. Inntil så skjer er det jo mulig å gå i eksil til kommuner hvor fagkunnskap vektlegges, og havner er åpne.

Vi kan håpe på en hurtig kommunesammenslåing hvor det finnes politikere som kan si høyt og tydelig, som barnet i eventyret, at keiseren har ingen klær. Det er ingen grunn til å avskjære båteierne fra å nyte sjølivet hele året.