Monday, September 04, 2006

UUTHOLDELIG SPENNING

Nabo til hotell prosjektet på Son marina, Tom Braaen, stiller i Moss Avis 2.9.06, etter å ha deltatt i planutvalgets pro forma ekspress befaringen på den historiske tomten til Soon Slip & båtbyggeri, en rekke viktige spørsmål. Svarene er viktige for å forstå planutvalgets vedtak, og prosjektets indre ”kommunale” sammenheng:

· Riksantikvarens manglende fredning? Vestby kommune har holdt ”Soon Slip & båtbyggeri” bygningene fra 1800 tallet skjult for fylkeskonservator og dermed riksantikvar. Legger man kommunens planer til grunn finnes ingen historiske bygninger, utenom Vestbys egen prestegård. Kommunen har ikke, og vil ikke ha, kulturminneplan. Heller ikke kommunedelplan for de eldre bebyggelsene. Dette er ”mot normalt”, hvor kommunen forutsettes å være den som melder opp i systemet om verneverdige eiendommer. Dermed er riksantikvaren lite å bebreide. Når førstelinjetjenesten svikter, vil det ofte være for sent å redde ”pasienten”.

· Må Son marina hotellet se ut som det er bygget i 2006? Ålesund er kåret til landets vakreste by fordi sentrum holdes i samme (Jugend) stil (med unntak av rådhuset, selvfølgelig!). Karl Johan er vakker fordi bygningene arkitektonisk er fra samme periode. Møllebyen i Moss, som regnes som en bedre arkitektonisk del av sentrum, er holdt i ens stilart. Drøbaks to arkitektoniske katastrofer er fra sent 60 tall, og ser ut deretter. Drammen (hvor Son marina arkitekt Reine har kontor) regnes som landets styggeste by. Som medeier i byens største arkitekt kontor kan vi være trygge for at byens hus gir uttrykk for det året de er bygd, med et katastrofalt estetisk surr som resultat. Reines tegninger for Son havn nord og Son marina baserer seg på prefabrikkerte betongelementer, hvis eneste formål er flest mulig kvadratmeter til billigst mulige pris, og ser ut deretter. I Sætre sentrum har Reine tegnet en 10 etasjers blokk, som påstås å være miljøtilpasset! Sammen med ”gammel byggeskikk i moderne uttrykk” og ”å se ut som det er bygget i 2006” har planutvalgets medlemmer tankeløst adoptert den verst tenkelige og mest meningsløse falske bruk av honnørord fra industrihall arkitekt Kjell Reine i Drammen.

· Hvorfor er Son marina hotellet et spennende prosjekt? Son marina er Sons, Vestby og hele Follos Huk (på Bygdøy i Oslo). En unik geografisk plassering, spektakulær utsikt og de originale og historiske ”Soon Slip & båtbyggeri” bygningene gjør marina eiendommen til en umistelig perle for allmennheten. Uansett hvor mye Oslo kommune ville ønske å gjøre Huk om til penger, ville bare tanken utløse et raseri og motstand fra innbyggerne til langt opp i regjeringen, jfr vaske Bakke kjøpet til 30 mill. Planutvalgets spennende opplevelse ligger i å se om et tilsvarende røveri (støyen sør i kommunen) av allmennhetens rettigheter på Son havn nord og Son marina virkelig lar seg gjennomføre før noen kompetent myndighet oppdager hva som er i ferd med å skje. 20 mill fra Son havn nord og 10 mill + en stor båthavn netto i kommunekassen er selvsagt fryktelig spennende for planutvalgets medlemmer, som tilfeldigvis er identisk med formannskapet, som igjen er ansvarlig for kommunens økonomi.

Utbyggingene i strandsonen i Son er et overgrep mot ufødte generasjoner. Lenge etter at ordfører Ludvigsen og spesialrådgiver Haugberg er forsvunnet bak historiens slør, vil prosjektene deres være negative milepæler og eksempler på ufattelig dårlig kommunal planlegging, ofret på alteret i et forsøk på å komme gjennom valgåret med kommunens økonomi i balanse.