Friday, August 11, 2006

COOPS MANGLENDE PLAKAT PÅ SON HAVN NORD

”Her bygger Coop ny butikk” og ”Son Prix åpner den dd.mm.åå” er eksempler på vanlige plakater på byggeplasser, utenom på Coops Son havn nord prosjekt. Stolte direktører står frem i media og forteller begeistret om bedriftens nyeste prosjekt, utenom på Son havn nord. Her må Coops informasjonsdirektør Helge Kløvstad ta pepper i media (og høster ennå mer pepper for svarene, men det er en annen sak). Hva kan det komme av at Coop forsøker å skjule sitt Son havn nord prosjekt? Er det slik at Coop skjemmes over hva de har satt i gang i en historisk småhusbebyggelse? Hvis Coop ikke vil fortelle at de bygger ny butikk, er det da grunn til å tro at de vil starte butikk i det hele tatt? Mye tyder på at Coop ikke akter å ta sitt nybygg i bruk.

For det første vil ekskursjoner for å vise hvor ødeleggende industriarkitektur kan være for et lite lokalsamfunn, starte på Prixen (og ende på Son marina hotellet). Coops butikk på Son havn nord vil dermed være en belastning for omdømmet i uoverskuelig tid. For det andre vil Prixen være sjanseløs i konkurransen om kundene mot to veldrevne Kiwier med bedre beliggenhet. Dermed øker sannsynligheten for at Coop selger forretningsbygget så snart det er godkjent.

Regulert til forretning er det vanskelig å tenke seg bransjer som vil se seg tjent med stor butikk i Son. Kommunen må regne med søknad om reguleringsendring. Ingen seriøse aktører vil kjøpe forretningsbygget som ligger i bakgården mellom boligblokkene og Atlantic gården. Forretningsbygget kommer derfor til å skifte eier til stadig lavere pris pga dårlig økonomi. Bygget blir ikke vedlikeholdt, heller ikke omgivelsene. Kort versjonen er at Son blir sittende igjen med en bebygget ”slum”, som kommunestyrerepresentant Gunn Sirirud (Ap) karakteriserte Son havn nord før byggingen. Nok en gang får soningene, som ikke har hatt påvirking på byggeprosessen, resultatet av kommunens mislykkede saksbehandling i fanget. For kommunen spiller det ingen rolle. De har fått sine penger, rådmannens stab og planutvalgets medlemmer bor andre steder enn i Son.