Monday, August 14, 2006

KAN SON HAVN NORD RIVES?

Bakgrunn for spørsmålet er at planutvalget i Vestby kommune i mai -06 møtet gikk til det uvanlige skritt, i samme vedtak, og både gi igangsettingstillatelse og godkjenne ”bastardtaket”. Naboenes krav om oppsettende virkning av klagen kommer ikke til behandling før i møtet 28.8.06. Uten møter i sommerferien skaffet dermed utvalget Coop et forsprang på tre måneder. I møte i desember 05 fikk Coop tilsvarende to måneders forsprang ved at kommunens administrasjon unnlot å gi naboene lovpålagt underretning om igangsettingsvedtaket for bygningene. Tidligere har kommunen avslått alle naboenes krav om oppsettende virkning på klagene, hvilket betyr at Coop kunne bygge før klagene var avgjort.

Coop og kommunen satser åpenbart på at tyngden av ferdigstilt bygningsmasse, uansett rettslig utfall, vil medføre at bygningene blir stående. At kommunen er interessert i åpenlyst å bidra til en slik ”makta rår” mot sine egne innbyggere er et mysterium som jeg lar ligge. Respektløsheten fra utbyggere som Coop, og investor Rune Gjelsten (som har en betydelig eierandel på Son havn nord gjennom Fabritius as), er hva jeg har i tankene. Småsted etter småsted Norge rundt blir skjendet og ødelagt av profesjonelle eiendomsutviklere uten respekt for annet enn maksimal profitt. Så snart de har lillefingren, truer og lokker de seg til en forsert bygging som overkjører en gapende og forundret lokalbefolkning.

Kommunens og fylkesmannens ”bygger på eget ansvar” blir en floskel uten innhold, fordi ingen river noe som er satt opp, i hvert fall ikke hvis det er stort nok. Med hjelp av landets absolutt beste advokater innen regulerings/bygnings og forvaltningsrett har aksjonistene i Son tenkt å endre dette. For første gang vil vi at domstolen skal gi ”eget ansvar” et reelt innhold, ved at Coop skal få rive alle byggene på Son havn nord.

Vi skal ha domstolens:
Þ gjennomgang av hele byggesaksbehandlingen, både av reguleringsplanen og byggesaken
Þ vurdering av om samrøret mellom kommunen og fylkesmannen har medført gjensidig inhabilitet i forvaltningslovens forstand
Þ innsyn i hvordan det kan ha seg at fire private utbyggere velger samme arkitekt og entreprenør
Þ klargjøring av hva det betyr ”å bygge på eget ansvar”

Aksjonistene tror ikke Son havn nord ville vært bygd dersom saksbehandlingen hadde vært ryddig og korrekt.