Monday, August 07, 2006

VESTBY HØYRE – LURT IGJEN!

Vestby Høyre stemte i planutvalgets møte 29.5.06 mot flatt tak på boligblokkene, men for flatt tak på forretningsbygget på Coops blokker på Son havn nord. Logikken er like fraværende som da Høyre presterte å stemme for parkeringsavgift i Son, på tross av at partiet var i mot avgiften. I Son havn nord saken har Høyre til nå fungert som vellforeningens forlengede arm i planutvalget, og stemt mot både boligblokkene og forretningen. Dermed blir mysteriet, og forklaringen, på Høyres plutselige velvilje for flatt tak på ”det hesligste som noen gang er planlagt i Son” (Soon og Omegns vels brev av 18.4.2006) tilsynelatende ubegripelig.

Forklaringen er at administrasjonen i Vestby kommune igjen har lurt partiet opp i stry. I ettertid viser deg seg at partiet i april 2005 stemte for økning fra tre til fire etasjer på boligblokken, mens partiet trodde de stemte for en meter økt takhøyde for å få saltak.

Realiteten er at Coop bevisst, og med administrasjonens velsignelse, har bygd butikken med flatt tak, i direkte strid med reguleringsbestemmelsene. Bygget er allerede 8 meter høyt, maksimal høyde etter reguleringsplanen er 11 meter. Både mansard- og saltak vil overstige tre meter høyde. Dessuten tillater ikke konstruksjonen andre takformer. Uten en dispensasjon fra reguleringsbestemmelsenes krav om skråtak må derfor forretningsbygget rives.

Uten rot i realitetene (med mindre ordfører Tom Anders Ludvigsen og spesialrådgiver Roald Haugberg ved rådmannens stab for n´te gang har hatt privat møte med fylkesmannen og fått signaler som ikke er kommet til offentligheten) har administrasjonen bløffet planutvalget og Høyre med at fylkesmannen vil godkjenne en takløsning med to brutte takflater på 11 meter høyde. Videre at naboene ønsket flatt blikk tak over bilparkeringen for å skjule parkeringen. For naboene i Løkkeveien virker blikktaket som et enormt solspeil som blender utsikten på formiddagen. Som vellet har påpekt gjentatte ganger virker forretningsbygget unødig høyt med tak over bilparkeringen. Son havn nord saken er velsignet med at naboene samlet har sluttet opp om vellets synspunkter. Å henvise til naboene er derfor uten mening, og særlig å påberope seg at naboene har en annen mening enn vellet.

For å si det med et forsiktig understatement så har det gått voldsom prestisje for rådmannens stab i Son havn nord saken. Arkitekt Kjell Reines blokker skal bygges koste hva det vil. Rådmannens stab er ikke på valg og vil ha sin vilje gjennomført. I hvert fall skal ikke støyende naboer forpurre et prosjekt administrasjonen har fadderskapet til.

Høyre kan reise kjerringa i planutvalgets møte 29.8.06. Primært bør Høyre fremme forslag om utsettelse for å få verifisert administrasjonenes påstander, og for å få en organisasjonsmessig behandling av blokkene på Son havn nord. Subsidiært må Høyre kreve at reguleringsplanens bestemmelser følges, og stemme mot dispensasjon. Høyre må og anke avslaget på vellets klage inn for kommunestyret. Om Høyre ikke har mange medlemmer så har partiet venner/velgere. Dersom partiet fortsatt stemmer for dispensasjon i møte 29.8 vil det oppfattes som et svik mot Son, og berede grunne for en tverrpolitisk liste basert på vern.