Tuesday, August 29, 2006

HANDLINGSLAMMET & KORTSLUTTET PLANUTVALG

Først bygger Coop butikk på Son havn nord med flatt tak i strid med reguleringsbestemmelsens krav om sal eller mansard tak. Byggingen skjer uten endelig godkjenning og på eget ansvar. Når så fylkesmannen setter foten ned, dispenserer et enstemmig planutvalg i møte 26.6 og 28.8.06 fra reguleringsplanen med begrunnelse at mansard eller sal tak oppå butikken vil bli både høyt, stygt og skjemmende.

Planutvalget snur hele saken på hodet. Planutvalget sier direkte at dersom Coop hadde søkt om å få bygge et slikt hus ville Coop fått avslag. Hvor blir det av logikken når planutvalget godkjenner et bygg fylkesmannen har satt foten ned for, bare fordi Coop har skyndte seg å bygge før endelige tillatelser var i orden? Når planutvalget finner at forretningen ikke estetisk tåler å oppfylle reguleringsbestemmelsene, skal planutvalget selvsagt kreve forretningen, som er bygget på eget ansvar, revet. I stede premieres Coop for å bygge uten endelig tillatelse. Til og med tak over bilparkeringen, som det ikke engang er søkt om, godtar planutvalget.

Når reguleringsplanen setter krav til takutforminger, sier den en hel del om hvordan bygget ellers skal se ut. Fysisk og matematisk styrer en gitt mønehøyde og takvinkel logisk nok form og størrelse på bygningskroppen. Estetisk sier krav om sal eller mansard tak noe om hvordan bygget kan utformes: ingen store utspring, rene strenge linjer uten arkader, store balkonger eller andre moderne påfunn.

Nok en gang viser Vestby Høyre at partiet ikke er i stand til å tenke selvstendig på egen hånd. Kombinasjonen målrettet administrasjon med utvidete fullmakter og svake og uselvstendige politikere er livsfarlig for en bærekraftig og miljøtilpasset utvikling, jfr Oslo bystyres vedtak på 70 tallet, etter administrasjonens innstilling, om å erstatte store deler av Karl Johan med høyhus og motorvei gjennom Frogneparken. Alle er i dag glade for at staten satte foten ned for begge prosjektene. Dessverre ligger Son utenfor synsfeltet fra regjeringskvartalet.