Sunday, August 13, 2006

VESTBY KOMMUNE ”ORDNER OPP” MED RIKSANTIKVAREN

I Moss Avis 11.8.06 svarer ”hovedeier” Nils Gevelt i Nordic Resort (lederen av Skeidar eide Birkelunden invest as skyves taktisk i bakgrunnen) på spørsmål om Son marina hotellets skjebne hvis riksantikvaren freder båtbyggeriet: ”At kulturmyndighetene ser på en mulig fredning, regner jeg med at Vestby kommune ordner opp i.”

Det har Gevelt helt sikkert rett i. Siden kommunestyret ikke har behandlet fredningsspørsmålet, må det være enkeltpersoner i administrasjon Gevelt setter sin lit til. Bare ansatte i rådmannens stab er i posisjon til å ”ordne opp” med riksantikvaren. Spesialrådgiver Roald Haugberg ved rådmannens stab ”ordnet opp” da fylkesmannen satte foten ned for hotell reguleringsplanen (som Haugberg også var saksbehandler for). Arkitekt Kjell Reine har tegnet hotellet, Son havn nord blokkene til Coop og terrasseblokkene i Gneisveien, alle steder hvor Haugberg har tatt grep og ”ordnet opp” for arkitekt og utbygger.

Haugberg kan ”ordne opp” i full trygghet for Arbeiderpartiets støtte i planutvalget. Etter Høyres kritikk mot at administrasjonen brukte kommunestyrets vedtak om en meter økt (sal)tak, til økning fra tre til fire etasjer med flatt tak, svarer Ap medlem av planutvalget, Tor Skaflestad (MA 31.5.06):” – Nei, nå er det på tide at saken avsluttes. Noen av oss er faktisk tilfredsstilt og jeg tror at dette blir et greit boligbygg”.

Jeg har bodd i Son siden 1975 og ennå ikke sett Skaflestad, eller Haugberg for den saks skyld, her. Langt mindre har jeg sett dem på Oliven, Kroa eller torget i samtaler med soninger om stedets utvikling. Derfor er det uten interesse om Skaflestad er ”tilfredstilt”, eller hva han tror om ”boligbygget”, like lite som vi er interessert i at Haugberg ”ordner opp” for arkitekt Reines oppdragsgivere. Med kombinasjonen ”jeg alene vite”, manglende lokal forankring og betydelig reell personlig makt, avdekker Skaflestad og Haugberg varige strukturelle mangler i Vestby kommune vi ikke kan leve med.

Realiteten er at Skaflestad og Hugberg sitter i ledelsen for en kommune som ikke vil ha noen plan for Son, jfr kommunens brev til Soon og omegns vel av 8.8.06. Den administrative og politiske ledelse i kommune skalter, valter og mener om utviklingen i Son kun med kommunekassens akutte behov for øye.

En fredning av Oslofjordens eneste gjenværende komplette bygningsmasse, som kan vise og huse en trebåtsamling, er uten interesse for Vestby kommune. Administrasjonen ser ikke at fredning over tid er meget mer lønnsomt for kommunen enn utbygging.