Wednesday, August 02, 2006

PARKER OG FRIOMRÅDER I VESTBY

På spørsmål fra Aftenposten Aften mandag 31. juli om hva som er best ved Oslo svarer Agnes Mørk (75), Vestby: ”Parkene og friområdene der alle kan gå. Det er helt fantastisk. Helt herlig.” Hvordan kan det ha seg at Vestbys innbyggere må reise til Oslo for å oppleve parker og friområder? Fordi Vestby kommunes administrasjon og politikere har mistet kontakten med befolkningens behov. Med sin historie og historiske bebyggelse skulle Son vært som en eneste stor idyllisk bilfri park. I stedet har Vestby kommune gitt industriarkitekt Kjell Reine fra Drammen klippekort til å fylle strandsonen med heslige flatt tak kassebygninger. Hvilken rett har Vestby kommune til å bestemme hvordan Son skal se ut – mot en samlet befolknings vilje? Hvilken rett har en administrasjon og politikere, som vi aldri ser i Son, og lang mindre bor her, rett til å bestemme hvordan vi skal ha det.

Selv Coop direktør Geir Olav Opheim skjemmes slik av utbyggingen at han konsekvent overlater til informasjons direktør Helge Kløvstad å uttale seg om Coops prosjekt i Son. Selv om Kløvstad har en håpløs oppgave med å forsvare utbygging, gjør det ikke saken bedre at han (Moss Avis 11.7.06) uttaler at det er ” fylkeskommunens bestemmelser vi forholder oss til”. Godt gjort når fylkeskommunen og fylkesmannen har satt foten kraftig ned for utformingen av bygningene på Son havn nord. Realiteten er at Coop forholder seg til rådmannens stab: ”Dette er en sak mellom oss, kommunen, formalitetene, og hva som er sagt”( Moss Avis 28.4.06.).

Hva kommer det av at kommunens kontrollutvalg verken er interessert i ” hva som er sagt” eller hvilken rolle kommunens administrasjon har spilt når arkitekt Reine og Veidekke, uten anbudskonkurranse, for tiden tildeles alle store oppgaver i Son? Utbyggingen øst for Son spiser av friområdene i en slik grad at vi må kjøre for å komme ut i naturen. Verdifulle strand områder på Brevik tillates bebygget, det samme gjelder i Son sentrum. På Kjøvangen, Storholmen og Kroken lager kommunen et rabalder for tiltak som ikke sjenerer allmennhetens ferdsel. Vestby kommune har ingen strandsone politikk, ingen gjennomtenkt plan for naturvern og er i ferd med å kvele Son - både innen og utenfra, med fire etasjers boligblokk på Husjordet som det siste. Det er tragisk å bo i en kommune hvor vi må reise bort for å oppleve parker og friområder der alle kan gå.