Sunday, June 11, 2006

“LURT IGJEN” I SON

SV-representant i planutvalget i Vestby kommune, Grethe Lill Grytan, uttaler til Moss Avis søndag 11. juni om utbyggingen på Son marina: ” Lurt igjen. Vi ønsket bare hotell, og syntes ikke administrasjonens argumenter om at hotellet ikke sto seg uten boliger, var holdbare. Nok engang er vi blitt forelagt opplysninger som viser seg å ikke være riktige.” Varaordfører og Frp representant, Trygve Thorsen, følger opp: ” Ja, dette høres spesielt ut. Vi bør ta en runde på dette og få fakta på bordet.” I Moss Avis 31. mai uttaler Høyres representanter, Pål Engeseth og Karin Adolfsen, om mansard vedtaket i Son havn nord saken, at de: ” sitter med en fornemmelse av at vi er blitt lurt”.

Varaordførerens krav om gransking bør falle i god jord, og være lett å gjennomføre. I begge sakene er det:

Þ arkitekt Reine som er ansvarlig søker

Þ spesialrådgiver Roald Haugberg som er kommunens saksbehandler

Þ utbyggerne som tjener på lureriet

Þ Son som taper

På marinaen fikk hotellet flatt tak for ikke å ødelegge utsikten for nye bakenforliggende boliger. Når hotellets finansiering allikevel ikke er avhengig av boligene, kunne utformingen vært gjort med saltak som på Holmsbu. På Son havn nord søkte Coop om en meter økt mønehøyde for å bygge saltak, som endte opp med en ekstra etasje og flatt tak. Resultatet av ”lureriet” er mer profitt til Skeidar/Birkelunden og Coop, og stygge bygg.

Så spørs det om administrasjonens grenseløse naivitet står til troendes, jfr rådmann Knut Haugestads uttalelse til Moss avis 11.6: ” Fra administrasjonen i Vestby kommune har vi forholdt oss til opplysningene fra Birkelunden Investeringsselskap, som fremholdt at boligene var nødvendig for økonomien i dette prosjektet. Siden vi i kommunen ikke har kompetanse på hotelldrift, fant vi ingen grunn til å tvile på dette. Derfor videreformidlet vi disse opplysningene til de folkevalgte.” I Son havn nord saken overlot kommunestyret til administrasjonen å formulere vedtaket om økt takhøyde, som altså kunne brukes til ytterligere en etasje, i stedet for saltak.

Beror administrasjonens saksbehandling på naivitet eller bevisst manipulering til fordel for utbyggerne, det har både varaordfører og befolkningen krav på svar på, og det bør ikke være vanskelig å klarlegge.