Friday, May 26, 2006

NESTE STEG I COOP PROSJEKTET I SON

Mandag 29. mai vil planutvalget vedta administrasjonens innstilling om ”bastard” og flate tak på Son havn nord. Naboene og vellet vil anke til fylkesmannen og kreve oppsettende virkning, dvs kreve at Coop venter med å bygge til fylkesmannens vedtak i klagesaken foreligger. Administrasjonen vil, som tidligere, avslå kravet om oppsettende virkning, og la Coop bygge ferdig ”på eget ansvar”, før fylkesmannen har behandlet anken.

Fylkesmannen vil gi naboene medhold i klagen. Fylkesmannen ønsket ikke noen tøyning av mansard begrepet, derimot åpnet han for en dispensasjon. Når Coop ikke søker dispensasjon for taket på boligblokkene, vil fylkesmannen sette foten ned for ”bastard” varianten, fordi den strider mot reguleringsplanens bestemmelse om sal- eller mansardtak.

Prioritet nr. 1 for naboene blir derfor å stoppe byggingen mens fylkesmannen behandler klagen. Det gjør de ved å kreve midlertidig forføyning for Namsretten i Follo. Her har naboene en god sak. Coop og arkitekt Reine skal få store problemer med lanseringen av mansardtak med tre grader fall. Dermed må Coop vente til fylkesmannen har truffet sitt vedtak, som vil si nei til ”bastard”, og blokkene må tegnes på nytt.

Planutvalgets dispensasjon for flatt tak på forretningsbygget, må angripes fra en annen vinkel. Her nytter ikke en klage til fylkesmannen, som på forhånd har erklært at han vil se med forståelse på en disp for flatt tak, utrolig nok. Mindretallet i planutvalget, dvs de borgerlige partiene, kan anke et disp vedtak for forretningen inn for kommunestyret. Grunnlaget for anken er at Coop ikke bør innvilges dispensasjon kun fordi de har bygd før tillatelsen var endelig, og at takene bør sees i sammenheng. Coops har bygd en foretning hvor det ikke er mulig å legge et mansardtak og må, som vellet har påpekt, rive for å bygge i tråd med reguleringsplanen.

Coop har bygd en, i sammenligning med butikken i Son, vakker og stedstilpasset forretning i Farsund. Det er ingen grunn til å stille med et industribygg i Son. En mindretalsanke vil komme til behandling i kommunestyret parallelt med nominasjonsprosessen i partiene. Da spørs det om ikke politikernes politiske liv veier tyngre enn Coops ønske om å bygge billigst mulig.

Det er ingen stor spådom å si at den spesielle varianten av Son havn nord ”bridge” går inn i sluttspillet. Kommunen og fylkesmannen har tydeliggjort at de spiller på parti med Coop. Fra en totalt overlegen posisjon er samrøre av offentlig myndighet og private interesser brakt til kanten av stupet.