Sunday, April 23, 2006

SON HAVN NORD OG VESTBYKUNSTNERNE

Greta Rimington, formann i foreningen Vestbykunstnerne, uttaler til ØB 21.4.06 at ”Det er ikke mye vi kan gjøre med Coop-utbyggingen ved Son havn, det er for sent, dessverre.” Med en slik innstilling er det like bra at kunstnerne går tilbake til atelierene sine, - og blir der.

I tilegg til en uvirkelig defateisme viser uttalelsen at kunstnerne ikke følger med i den politiske prosessen i kommunen: Son havn nord er allerede et år forsinket, med store økonomiske tap for Coop som følge. Et tosifret antall leilighetskjøpere har trukket seg. Fylkesmannen har satt foten ned for Coops bygninger på Son havn nord. Politikerne sier nei til dispensasjon fra reguleringsplanen, og planutvalget utsetter behandlingen av nye tak i møte 24.4. Coop vurderer å trekke seg fra hele Son havn nord.

Greta Rimingtons uttalelse er derfor som musikk i ørene på Coop, som har bygd som et råskinn på eget ansvar uten endelige tillatelser, og for hvem demontering av element blokkene etter hvert begynner å bli høyst realistisk. Vi har ført kampen mot Coop på Son havn nord på politisk, juridisk, økonomisk og omdømme plan over flere år, med det uttalte mål å bli kvitt ”det hesligste som noen gang er planlagt i Son”, fra Soon og omegns vels brev av 18.4.2006 til planutvalget i Vestby kommune.

Profesjonelle eiendomsutviklere, som har ødelagt dusinvis av tettsteder i Norge i en årrekke, og en kommune administrasjon som har lagt seg flat for investorenes ønske om kortsiktig profitt, har møtt veggen i Son, knallhardt. Aktivistene har klart kampen godt uten hjelp av kunstnerne, og med slike råd er det uaktuelt å ”Spør(re) Vestby-kunstnerne om råd”.