Sunday, April 30, 2006

COOP UTEN KRAV PÅ SON HAVN NORD

Etter klager fra vell og naboer har fylkesmannen satt foten ned for mønehøyde, balkonger og flate tak på blokkene på Son havn nord. Omprosjekteringen har medført byggestans og betydelige økonomiske tap, tap Coop mener ”kan få konsekvenser for kommunen”, MA 28.4.06.

At en overordnet klageinstans opphever vedtaket truffet i et underordnet organ, i dette tilfelle planutvalgets vedtak av mai 05, har aldri - og vil aldri - kunne medføre erstatningsansvar for kommunen. På Son havn nord har Coop bygget på eget ansvar, vel vitende om at byggesaksbehandlingen ikke var endelig. Dersom Coop hadde ventet med å bygge til alle tillatelser var endelige, ville det ikke oppstått tap.

Når Son havn nords Knoll og Tott, informasjonsdirektør Bjørn Kløvstad og prosjektleder Helge Lund-Roland, truer med erstatningskrav mot kommunen, er det tomme trusler og spill for galleriet. Coops klage over at kommunen tillot en konkurrent, Kiwi, å etablere seg på Sletta, står i samme håpløse klasse som økonomiske krav på Son havn nord.

At rådmannen i Vestby kommune ”signaliserte tydelig at det kan ende med økonomiske krav” kan politikerne ta med knusende ro. For det første fortsetter han administrasjonens linje om at alt som er godt for Coop er godt for kommunen. For det andre har vi rådmannens like håpløse redsel for millionkrav fra EuroPark i friskt minne fra diskusjonen om parkeringsavgift i Son. Både på Son havn nord og i parkeringssaken er det rådmannens forslag som rakner fullstendig, hvor han, i et forsøk på å berge sine egne dårlige ideer, henviser til hypotetiske og juridisk ubegrunnede erstatningskrav.

Forholdet til entreprenøren Veidekke er av offentlig interesse: ”Forholdet til totalentreprenøren Veidekke ønsker jeg heller ikke å si noe om. Veidekke avventer, akkurat som oss, sier Lund-Roland.” Nå er det slik at Veidekke i Son havn nord utbyggingen har sviktet i forhold til Statens bygningstekniske etat (BE), som sertifiserer entreprenører. Veidekke har et selvstendig krav på seg om å kontrollere at alle tillatelser er endelige før de påbegynner et oppdrag. Veidekke kan med andre ord ikke dekke seg bak en dårlig saksbehandling hos Coop. På Son havn nord har Veidekke rotet seg bort i en juridisk variant av Ecoli bakterien. Ved en klage til BE vil Veidekke ligge særdeles dårlig ann, og vil langt mindre ha noe erstatningskrav mot oppdragsgiver. Heller vil Veidekke stå i fare for å måtte betale erstatning til det offentlige for å utføre arbeide på ikke endelige tillatelser.

Planutvalgets ”time out” i møtet 24.4 om Son havn nord, står på trygg faglig og økonomisk grunn. Det er nå viktig at kommunen tar den tid som er nødvendig for å forsikre seg om at Coops løsninger er i overensstemmelse med fylkesmannens krav til mansard på alle tak. I motsatt fall står vi foran nok et år med klage behandling, og denne gangen med oppsettende virkning.

Den økonomiske konsekvens av fylkesmannens vedtak må Coop bære selv. Forbrukerersamvirkets penger er brukt i et høyt spill som gikk galt. Coop medlemmene hadde nok foretrukket at kooperasjonen hadde ventet med byggingen til alle tillatelser var endelige. Derfor må Coop ta hele regningen selv. At Coop heller ikke skulle kjøpt Son havn nord før endelige byggtillatelser forelå, er en annen sak.