Thursday, May 04, 2006

HAUGBERGS ARKITEKT

Cato senteret, Son havn nord og Son marina (og den nye 1.000 kvm Kiwi?) har en ting til felles, arkitekt Reine fra Drammen, med hytte på Brevik. Hva kan det komme av at så forskjellige byggherrer som Cato Zahl Pedersen, Coop og Birkelunden invest as, alle velger samme arkitekt, og det en arkitekt som verken bygger pent eller er kjent? Med all misnøyen med utformingen av Son havn nord bebyggelsen, skulle man tro at Birkelunden, for å unngå unødvendig støy, valgte en annen arkitekt.

Ikke er det mangel på arkitekter i Son, og heller ikke mangler det arkitekter som gjerne vil tegne store prosjekter i Son. For institusjonelle utbyggere som Coop og Birkelunden er ofte arkitektkonkurranse et naturlig redskap, og sjeldent ligger forholdene til rette så godt som på Son marina og Son havn nord.

Kommunens administrasjon er den eneste felles berøringsflaten for utbyggerne, og er dermed den sannsynlige årsak til at Reine er arkitekt for alle prosjektene i Son, og andre bygg i kommunen for alt jeg vet.

At kommunen uttrykker tilfredshet med arkitekt Reines arbeider, vil ikke være avgjørende for byggherrenes valg. Hvis byggherrene derimot får en forståelse av at byggesøknaden kan påregne en rask og smertefri behandling hvis Reine er arkitekt, vil interessen for ham stige vesentlig. Det er nemlig påfallende hvordan kommunen, bokstavelig talt, har lagt seg flat for arkitekt Reines tegninger, og ordføreren heller ikke vil ha noen mening om estetikken.

Som knyttet til rådsmannens stab er spesialrådgiver Roald Hugberg sentral i alle store prosjekter, til tross for at han ikke er ansatt, men selvstendig konsulent i kommunens tjeneste, med konfidensiell avlønning.

På denne bakgrunn har offentligheten krav på svar på følgende spørsmål:

1. Har kommunen hatt innflytelse på hvilken arkitekt byggherrene i de store prosjektene i Son bruker, og

2. er det i så fall private relasjoner mellom menn i kommunens tjeneste og arkitekten, og

3. er avlønning til ansatte i kommunen, eller andre i kommunens tjeneste, på noen måte påvirket av utbyggingsprosjektenes størrelse og gjennomførelse.