Saturday, April 29, 2006

VESTBY KOMMUNES «POTEMKIN-KULISSER»

«Potemkin-kulisser» er blitt et begrep for en feilfri kulisse satt opp for å skjule en elendighet, og stammer fra keiserinne Katarinas reise på Krim i 1787. Med samme formål har spesialrådgiver Roald Haugberg 27.4, på egen hånd, invitert miljøvernminister Helen Bjørnøy, sammen med Direktoratet for naturforvaltning og Oslofjordens friluftsråd, til Son onsdag 3. mai for en to timers seiltur til Hvitsten. Statsrådens besøk var ukjent for kommunens kultursjef og formannskap.

Av programmet fremgår det at ”Kommunen ønsker å gi en oppsummering av egen strandsonepolitikk de siste 15 år samt de viktigste utfordringene knyttet til en streng forvaltning”, uten at utbyggingene på Son havn nord og Son marina er nevnt med et ord.

Første stoppested er Skutebauen, hvor båttrafikken fra den planlagte havna med 250 plasser på Son marina som nærmeste nabo, i praksis vil gjøre badestranda ubrukelig. Hvordan allmennheten vil trives med å bade foran et 6.000 kvm speilglass hotell skal forbigås i stillhet for statsråden. På samme måte som utbyggingen ødelegger for bruken av badestranden på nordsiden, og for det nyetablerte fuglereservatet på nordre Sauholmen. Ferdslen mellom badestrendene blir hindret, og parkering for badende til Skutebauen blir umuliggjort. I praksis har kommunen brukt 4 mill statlige kroner til å etablere en badestrand for hotellets gjester, og bare dem. På Skutebauen skal statsråden få se en kulisse av kommunes strandsonepolitikk, ikke ”the real thing”, det blir for stygt.

Neste stoppested på programmet er Storholmen, hvor Bjørnøy skal få en orientering om ”Avsluttet rivesak for molo, sjøbu m.m. etter 12 års arbeid med pålegg, forelegg, tre rettssaker og tvangsriving for eiers kostnad.” At ”rivesaken” var et unødvendig og grotesk overgrep lar jeg ligge. Heldigvis kan selv ikke den største ”Potemkin” kulisse skjule kontrasten til ”elendigheten” (Ruth Brochmann Frp) på Son havn nord. På Storholmen rev kommunen 4 kvm av en sjøbu, samtidig som den tillater 5.000 kvm boligblokker og industribygg på Son havn nord, midt i tjukkeste Son!

Tomten på Storholmen er så utilgjengelig at selv krabbene har problemer med å komme på land. Rivingen av et lite ”break water”, feilaktig kalt molo, blir en absurditet når allmennheten stenges ute fra en sentral kommunalt eid sjøtomt av stor betydning for ferdsel ved og på sjøen. Realiteten er at kommunen ikke vil vise statsråden med følge ”det hesligste som noen gang er planlagt i Son”, Soon og omegns vels brev av 18.4.2006 til planutvalget i Vestby kommune.

Historien skal ha det til at keiserinnen gjennomskuet generalens forsøk på å ”lure” henne, og skrev et spøkefullt brev til Potemkin etter reisen. Dersom Bjørnøy skal få se annet enn administrasjonens kommunale kulisser, må politikerne og velforeningen delta på befaringen. Velkommen på torget i Son onsdag 3. mai kl 1400!