Wednesday, May 24, 2006

DEMOKRATISK FALLITT I VESTBY KOMMUNE

Så lenge velgerne er likegyldige eller feilinformert er de som en flokk med kveg; lette å håndtere. Får de vite sannheten derimot, blir de brått en kaotisk uhåndterlig masse.

Mandag 29.mai skal planutvalget behandle Coops søknad om godkjenning av tak med tre grader fall som mansard tak, og disp for flate tak på forretningsbyggene. Administrasjonen innstiller, som alltid, og derfor forventet, på å akseptere Coops forslag. Likeledes vil planutvalgets flertall, Ap og Frp med SV som haleheng, som alltid, støtte administrasjonens innstilling, fordi politikerne ikke har noe valg.

Hvis Coop ikke får viljen sin vil de gå offentlig ut med kommunens løfter som ikke står i noe dokument, løfter Coop fikk for å velge Reine som arkitekt og ansvarlig søker, og Veidekke som entreprenør. Politikerne, som ikke er klar over at de er ute uansett, tar heller belastningen med stygge bygninger enn en offentlig blottlegging. Coop og kommunen er derfor gjensidig interessert i å beskytte hverandre. Går den ene, så går også den andre.

Uten en whistle blower er det nesten umulig å avsløre forhold som er mer utbredt i forvaltningen enn vi liker å tenke og tro. Coop har løftet på en flik av teppet som skjuler hva som egentlig foregikk da Coop kjøpte Son havn nord. Klagen på Kiwien på Sletta bekreftet hva vi visste fra før, at kommunen hadde lovet Coop sentrums plass uten nye konkurrenter. Prosjektlederen henviste til hva som var sagt, da han skulle forklare grunnlaget for et krav mot kommunen for forsinkelsene på Son havn nord.

Kravet om gransking kan bli reist i planutvalget, men blir uansett nedstemt av Ap og Frp. Dette fordi alle involverte vil tape på en offentliggjøring av hva som har skjedd når det gjelder Son havn nord, og marinaen og Cato sentrert og terrasseblokkene i Gneisveien, for den saks skyld. Hvem kontrollerer den som skal kontrollere, i hvert fall ikke fylkesmann eller departement.

"Støyen" i Son skyldes at allmennheten har kommet på sporet av sannheten i Coop saken. Administrasjonen forsøker å fortsette som om ingenting har hendt, og tror at feilinformasjon og ignorering fortsatt er gangbar mynt. Der tar de feil. Ingenting er mer uhåndterlig enn velgere som har kommet på sporet av sannheten. Vi gir oss ikke nå. Den som skal overleve på de politiske listene til høstens nominasjons møter må medvirke til at alle kortene kommer på bordet.

Kommunen har en jobb å gjøre før folkemøter om kommunale planer kan regne med oppslutning fra innbyggerne "sør i kommunen".