Friday, May 26, 2006

NY POLITISK RUNDE OM COOP BLOKKENE

Moss Avis bringer fredag 26.5 intervju med rådmann Knut Haugestad i Vestby kommune om spesialrådgiver Roald Haugbergs ansettelsesforhold. Foranledningen er mitt fem siders brev av 20.5. til kommunen, hvor jeg påpeker at arkitekt Reine har tegnet, og er ansvarlig søker, for alle store prosjekter i Son, og at Haugberg er den eneste synlige forbindelsen mellom utbyggerne.

Jeg peker videre på at Reine har fått en dominerende innflytelse på utformingen av reguleringsplanene, at administrasjonen legger seg helt totalt paddeflat inntil det servile for prosjektene hvor Reine er søker, og at Haugberg i alle klagesakene for fylkesmannen har fremmet utbyggernes interesser etter at den forberedende saksbehandlingen er avsluttet. Å karakterisere tempoet i saksbehandlingen hvor Reine er ansvarlig søker som rask, er et understatement. Det samme gjelder tilretteleggingen av saksbehandlingen, bla unnlatelse av nabovarsel. Hvordan administrasjonen har tillatt Coop å jekke opp takhøyden på Son havn nord er en studie for seg. Senest hvor Coops søknad om ytterligere en meter økt takhøyde for å kunne bygge med saltak, endte med en ekstra etasje med flatt tak!

Arkitekt Reine er kjent for sin omfattende virksomhet i Drammen innen industribygg. Hvordan det gjør ham attraktiv for alle store byggeprosjekter i pittoreske Son, krever en god forklaring. Coop valgte Reine fremfor Snøhetta og daværende arkitektpresident Kjetil Kiran. Begge var engasjert av kommunen for utvikling av Son sentrum og Son havn nord. Særdeles påfallende er det at ingen av utbyggerne har sett seg tjent med en arkitektkonkurranse, eller bruk av lokale arkitekter. Disse har erfaring i å tegne med ”respekt for naturgitte og bygde omgivelser”, PBL § 74 (Skjønnhetsparagrafen). At Birkelunden invest as på marinaen velger å bruke Reine til hotellet, er en ren provokasjon alle andre steder enn i kommunens administrasjon. Hvorfor alle utbyggerne velger Veidekke som entreprenør er en omstendighet som befolkningen i Son forventer at rådmannen redegjør for.

Det er på denne bakgrunn av interesse at Haugestad utdyper sin uttalelse i avisen om at ”Vestby kommune utfører tjenester for andre aktører.”