Sunday, April 09, 2006

COOP VELGER SEG APRIL!

Samtidig med utsendelsen av innkallingen til planutvalgets møte 24. april, uttaler Coops informasjonsdirektør Helge Kløvstad og prosjektleder Helge Lund Roland seg til Moss Avis 9.4 om endringene på Son havn etter at fylkesmannen satte foten ned:

”Dette betyr en stor omarbeiding av prosjektet. Fra vår side vil vi nå presentere nye tegninger for kommunen. Disse håper vi kan være ferdig behandlet i løpet av april. Vi håper disse endringene vil bli godt mottatt.”

Bare nabovarslingen tar to uker, før administrasjonen kan forberede saken for utvalget, som skal ha dokumentene ytterligere to uker før møtet. Hvordan profesjonelle eiendomsutviklere tenker seg at ”en stor omarbeiding av prosjektet….kan være ferdig behandlet i løpet av” totalt 14. dager (inklusive påsken) er faglig ufattelig.

Svaret ligger i at Vestby kommune for n`te gang i Coop saken forsøker seg på en snarvei. Nabovarslingen er droppet, saken sendes ut i palmehelgen og vedtak skal treffes like over påske. Hørt den før? På samme tid i fjor avviste Høyres Kjell Bakke kontant ordførerens lignende forsøk på å omgå loven, i samme sak! I en sak av så stor offentlig interesse, er det uforståelig at kommunen ikke holder strengt på korrekt saksbehandling, og å presentere Coops nye tegninger for offentligheten, i god tid før planutvalgets behandling.

I tillegg til nabovarslingen skal fylkekommunen ha det nye utkastet til uttalelse. Coop har seg selv å takke fordi de startet byggingen, og salget, før tillatelsene var endelige. Nå forsøker Coop å stresse kommunen og naboene ved at bygningene står mer eller mindre ferdige. I denne saken har ordføreren tydeligvis både lovet å stoppe etableringen av butikk på Sletta, og en ”grei” gjennomkjøring av byggesakene. Etter ”nye” Kiwi på Sletta burde Coop forstått at ordførerens saksbehandlingsgaranti hang i en enda tynnere tråd.

Like håpløst som Rolands håp om å ”være ferdig behandlet i løpet av april” er Kløvstads håp om at ”disse endringene vil bli godt mottatt”. Med de nye takene er symmetrien borte, og blokkene ser ut som om halvparten allerede har sklidd ut i Såna. I et krampaktig forsøk på å begrense ombygging til fjerde etasje, har Coop helt barnet ut med badevannet. Hvis ikke Coop tar seg sammen kommer vi til fortsatt å behandle prosjektet i april neste år. Jeg tenker da ikke minst på forretningsbyggene, hvor Coop utrolig nok søker om dispensasjon fra reguleringsplanenes mansardtak. Med Coops vakre nye Mega i Farsund i frisk erindring, er det ufattelig hvordan Coop kan tenke seg en flat tak bunker i Son. Mine tanker går til Bjørnstjerne Bjørnson:

Jeg velger meg april!

I den det gamle faller,

i den det nye får feste;

det volder litt rabalder,-

dog fred er ei det beste,

men at man noe vil.