Monday, March 27, 2006

SON HAVN NORD – ET KONTINUERLIG LURERI

Coop blokkene på Son havn nord bygges med prefabrikkerte elementer inn i en stålstruktur. Dette er først og fremst en rimelig måte å bygge på. Dessverre innbyr ikke precut til vakre stedstilpassede bygninger, ei heller til senere endringer, eller for å være mer presis, etterfølgende endringer er umulig. En prefabrikkert blokk er et stykke enhetlig struktur hvor det ikke lar seg gjøre å kappe deler av tredje og fjerde etasje for å montere et nytt mansardtak. På forretningsbygget er formen slik at den i seg selv eliminerer mansardtak. Fylkesmannen har skjønt at kravet om mansard vil være umulig å oppfylle på Coops bygninger (bygd på eget ansvar) på Son havn nord. Derfor understreker fylkesmannen med uvanlig klarhet, at han vil se positivt på en søknad om dispensasjon fra reguleringsplanenes bestemmelser.

I praksis betyr dermed ordførerens eller Coops forsikring om at dispensasjon verken vil bli innvilget eller søkt ingenting, forsikringene blir rett og slett meningsløse. Tvert i mot fortsetter etasjene å reise seg. Med kommunens "hemmelige" igangsettingstillatelse 13.12.05 i frisk erindring, er det 100 % sikkert at kommunen og Coop er skjønt enige om å kjøre på takene som opprinnelig planlagt. Hvorfor i all verden skulle de ikke gjøre det, når kommunen har godkjent takene, fylkesmannen har forhåndsinnvilget dispensasjon og blokkene umulig kan tilpasses en annen taktype.

Son havn nord er historien om et kontinuerlig offentlig lureri, som naturlig nok ender med at vi sitter med et bastardtak som fylkesmannen har sagt nei til, og som kommunen ikke vil forfølge. Kommunens avslag på vellets krav om byggestopp til nye tegninger med mansardtak er godkjent, er et klart signal om at man ikke ønsker å foreta seg noe som forstyrrer Coops planer. Stortinget tenkte seg ikke muligheten av en kommune som bevisst, og med forsett, går utenfor loven, men så har de da heller ikke vært i Vestby.