Saturday, March 25, 2006

1. APRIL SPØK FRA VESTBY KOMMUNE

Vestby kommune har gått til det uvanlige skritt, med bred media omtale og påkostede plakater, å forhånds annonsere sin 1. april spøk, møte på Follo folkehøyskole samme dag om jakten på det gode liv i en gladere kommune med lykkeligere innbyggere. Dessverre er tiltaket dømt til å mislykkes, fordi kommunen selv er problemet. Kommunen må skifte fokus fra at innbyggerne er til for kommunen, til at kommunen er til for innbyggerne.

Feil fokus fører til at kommunen selger og regulerer unna fellsgoder for kortsiktig økonomisk profitt, og sløser samfunnets ressurser på en sentraladministrasjon som mest minner om et sysselsettingstiltak. Ved å skifte fokus fra administrasjonens behov til borgernes behov, vil mer midler bli disponert i tjenesteytende sektorer, og sentraladministrasjonens arbeid vil fokusere på borgerens behov. Dagens sløsing av resurser på behandling av planer som aldri blir noe av, og endring av interne uinteressante rutiner og reglementer, må opphøre.

Til å utføre stuntet har kommunen sluppet løs ansatte, som plutselig er blitt både synlig og offentlig taleføre. Forslagene om 100.000 kr til do på Ødemørk og røkfri ordfører med ditto kommunestyre, er på mange måter utmerket, men i denne sammenhengen fremstår forslagene som ubetydelige kosmetisk face lift på en kommune som slår sprekker.

Det mest positive som kan sies om møtet, er at kommunen har truffet timingen godt. Vestby Høyre, som ikke har hatt et medlemsmøte på flere år, skal ha sitt åpne ”lokaldemokrati” møte 28. mars, dvs at Høyre ikke en gang greide å treffe riktig dato for sitt stunt. Ved å ha fokus på kommunens behov har ikke partiene behov for kontakt med grasrota. En kommune, og et parti, med fokus på borgernes behov, kan ikke fungere uten dialog med velgerne.

Sammenslåingen til ”stor” kommunen Vestby har aldri fungert godt. Hølen, Hvitsten og Son i egen kommune, og Vestby nord til Ås, vil antakelig være en nødvendig premiss for et godt og lykkelig kommunalt liv.