Sunday, March 19, 2006

OM Å HA SON ”FOR SEG SELV”

Dag Larsen gir i MA 18.3. til beste betraktninger om utviklingen i Son, betraktninger som dessverre ikke finner gjenklang hos andre enn ordfører Tom Anders Ludvigsen. De som flytter til Son gjør et bevisst valg for seg og sin familie, om – nettopp – å ikke bo i en by. Coop aksjonen må sees som sterk motstand mot å bli en forstad til Oslo, nei til blokker og kjøpesenter. Når Dag Larsen hevder at ”utbyggingen fra Son til Sonsveien kan få langt større konsekvenser enn det som gjøres i Son sentrum nå” dokumenterer han greit hvor bortkastet siste 10 års lokalt komitee og utviklingsarbeide for Son har vært. Son sentrum er en unik regional og nasjonal ressurs med et ekstremt beskyttelses behov som pustehull mot havet. Det samme kan ikke sies om Sonsveien, hvor 17.000 kvm vil være en kommunal utfordring for infrastrukturen. I strandsonen i Son er dette i tillegg en miljøulykke av dimensjoner.

Dag Larsens flåsete bemerkning om at ”de mest høylydte i ordskiftet i Son” ønsker å ha Son ”for seg selv”, faller på sin egen urimelighet. Derimot er det all grunn til å spørre Dag Larsen hvordan det står til med hans vilje til å dele med andre. En videreføring av Strandgata forbi 11/13 vil være en perfekt avlastning for Storgata, som for lengst er overtatt av bilene. Uten fortau representerer Storgata en permanent potensiell sikkerhetsrisiko for gående, rullestolbrukere og familier med små barn og barnevogn. I tillegg vil en åpning av eksisterende veinett mellom Storgata og sjøen bety en sjarmerende videreføring av Sons kvaliteter, på linje med Badehusgata i Drøbak og Evert Taubes favoritt sted, Fiskebeckskil syd for Lysekil, for å nevne noen.

Byggingen av 17.000 kvm i strandsonen berører hele Son, ikke bare naboene til prosjektene. En bilfri gangvei fra brua til Son marina er en prioritert kommunal oppgave, som betyr at naboene til Glenneparken, og oppsitterne mellom Strandgata og Klubben ”ikke kan ha stedet for seg selv”. Videreføringen av Sons kvaliteter ligger i å dele med fellesskapet, ikke å selge felles goder til private investorer.