Sunday, March 19, 2006

VESTBY KOMMUNE – COOPS FORLENGEDE ARM

Coops søknad om dispensasjon, med fulle tegningssett og i fem kopier, ble postlagt 8.2, dagen etter fylkesmannens vedtak i Son havn nord saken. I praksis er slikt ikke mulig uten at Coop har kjent til fylkesmannens vedtak i god tid før det formelle vedtaket ble truffet. Adv Skaaraas ba, på vegne av Soon og Omegns vell, på denne bakgrunn om en redegjørelse fra fylkesmannen, om hvilken kontakt han hadde hatt med Coop under klagebehandlingen. I sitt svar 27.2 viser fylkesmannen til at kontakten med Coop har vært ubetydelig, men at ”problemstillingen har vært tatt opp i samtaler med ordføreren og spesialrådgiver Roald Hugberg. Kommunen mener taket er et mansardtak og i overensstemmelse med reguleringsplanen.”

Hvordan EuroParkeringen på Mega bygget kunne slippe gjennom som mansard i kommunen, vil for alltid forbli et mysterium. I alle fall satte fylkesmannen foten ned for flatt tak, både her og på boligblokkene. Det interessante er imidlertid at ordføreren og spesialrådgiver åpenbart har forsøkt å påvirke fylkesmannen til å godta Coops flate tak. I en klagesak er det to parter, og kommunen hører ikke til noen av dem. Da er det oppsiktsvekkende, ulovlig og lite tillitvekkende at et underordnet forvaltningsorgan, aktivt påvirker et overordnet organ i en klagesak med sikte på å la kommunens vedtak bli stående.

Når fylkesmannen langt på vei anbefaler en tak dispensasjon, og fullt ut kjøper kommunens håpløse rettsanvendelse, viser det at kommunen lyktedes. Fylkesmannens problem var imidlertid at selv han kan ikke akseptere flate tak med bilparkering som mansard, uten en dispensasjon. Illustrerende nok har brevet fra fylkesmannen overskriften: ”Klagevedtak - dispensasjonssøknad tak utforming”, hvilket mer enn tyder på at fylkesmannen er forberedt på å behandle en dispensasjons klage fra Coop.

Med kommunen som sin forlengede arm, var det ikke rart Coop fortsatte byggingen, uavhengig av klagebehandlingen. Ordførerens nye forsikring om at dispensasjon ikke vil bli gitt, og Coops etterfølgende forsikring om at dispensasjon ikke vil bli søkt, lover derfor ikke godt. At Coop og kommunen plutselig vil følge reguleringsplanen har formodningen mot seg, særlig fordi fylkesmannen allerede har signalisert sterk vilje til å gi dispensasjon. Det eneste som er sikkert er at det er lenge til siste ord er sagt på Son havn nord.