Monday, March 27, 2006

EN RIKTIG OG FORNUFTIG UTVIKLING AV SON

Dag Larsens forsøk i MA 25.3. på å begrunne nødvendigheten av boligblokker og en svær vindusløs Coop med takparkering, med at Son er en forstad til Oslo, bør lede til en debatt om Son er tjent med moderne varehandel. Handel, som alle andre aktiviteter, må bidra til en kulturell, i videste forstand, utvikling av Son.

Dermed er store Kiwi, Prix, Mega og lignende ekskludert fra Son sentrum. Kra-vene til rasjonell drift medfører at moderne dagligvarebutikker får et betydelig industripreg, jfr Coops forretningsbygg, med bilparkering på taket, og Kiwiens planer om et nybygg i form av 1.000 kvm på stolper over dagens parkerings-plass. Moderne dagligvareforretninger krever store butikkarealer og parkerings-plasser, med ditto trafikkbelastning, og stort varemottak for støyende lastebiler med kjøleaggregater, lenge før åpningstid.

Kort og greit, Son sentrum er ikke egnet for plassering av moderne varehandel. Nye Kiwi åpner til påske på Sletta, og den gamle Kiwien i sentrum skal rives. Med Coops butikk på Son havn nord litt i det blå, ligger alt til rette for en for-nuftig politisk styring av utviklingen. Sons to utmerkede kiosker har allerede basis dagligvarer, som naturlig kan utvides til mini-kolonialer. Gallerier, hånd-verkere, båtliv, idrett og friluftsliv, kunstnere, maritime næringer, restauranter og kafeer, fiskehandel, post, bank, administrasjoner, skoler, små bedrifter, bakeri og en typisk ”innvandrer” butikk med frukt og grønt ville være veldig velkom-ment.

Ingen sammenlignbare havner i Skandinavia har ”industributikker” i sentrum i gammel bebyggelse. Alle har i beste fall en mindre nær butikk sentralt plassert, og en moderne type Kiwi/Prix i god avstand, jfr Engelsviken, Åsgårdstrand, Sta-vern, Marstrand, Fiskebeckskil, Fjellbacka, Smøgen med mer.

Det er derfor et tankekors at innehaveren av Kiwi er nabo, og derfor motstander, av hotellet på Son marina, både av hensyn til trafikk økningen og estetikken. Å påføre naboene til sin egen butikk langt større miljøbelastninger er tydeligvis helt greit. På samme vis som Dag Larsen krever at vi ikke holder Son for oss selv, samtidig som han forsvarer eksklusive rett til sin nøkkeltomt, for å etablere en gangvei, i strandsonen.