Thursday, March 09, 2006

ALBY PROMENADEN

Moss Avis bringer 8.3, siste side, et stemningsfullt bilde og beskrivelse fra en uvanlig skitur i ”fjæra” på gangveien mellom Søly og Alby. Stien er meget populær i sommerhalvåret blant familier med barnevogner, småbarn på trehjulssykler, hundeeiere, eldre, rullestolbrukere og funksjonshemmede. Resten av året er gangveien forbeholdt voksne funksjonsfriske som ”løypetrase” eller ”skøytebane.” Jeg vil på denne bakgrunn henstille til Moss Avis om å ta opp spørsmålet om gangveien i første omgang kan brøytes og strøs, og i neste omgang utbedres til en grusvei.

I tillegg til å gjøre gangveien langs sjøen fremkommelig hele året for flest mulig, kommer vi ikke utenom å sette lyset på brukerkollisjoner. Unge treningsivrige menn, uten interesse for havsutsikt eller fuglesang, setter utfor i høy fart med store terrengsykler, og ski om vinteren, uten hensyn til om og hvem som kommer rundt neste sving. Slik ødelegger noen få langt på vei gleden for alle som er ute i ”fredelige” hensikter for å få en naturopplevelse. Med bakgrunn i at gangveien går gjennom et naturvernområde, de høyst ulike brukergruppene og den flittige bruken, bør det legges ned forbud mot sykler, og om det ikke lar seg gjøre, bør det i vert fall komme et forbud mot terreng sykler.

De utestengte brukergruppene er ikke kjent for å ”stå på krava”. Naturopplevelser for utsatte grupper kan ikke regne med økonomisk støtte fra Moss kommune. Bomavgift er lite praktisk på strandpromenaden. Galleriets venner burde, men vil nok ikke, ta opp hansken. Kanskje Moss Avis, i første omgang, kunne ta oppgaven med en innsamling for å finansiere brøyting, strøing og gruslegging, som deretter kan ”plasseres” et sted i systemet. Vi snakker om et unikt turområde, selv i nasjonal sammenheng.