Thursday, March 02, 2006

REDEGJØRELSE TIL KONG HARALD OM VESTBY KOMMUNES ELENDIGHETER I SON

Som Deres Majestet er velkjent med, har Son en av de fineste havnene, og best bevarte historiske trehus bebyggelsene på Østlandet. Kombinasjonen god havn og tradisjonsrik bebyggelse gjør Soon til en unik og meget verdifull regional ressurs for rekreasjon og kulturelle opplevelser. Dessverre har kommunen og private investorer sammen satt en pris på verdiene, og er i ferd med å gjennomføre planer som innebærer 17.000 kvm bebyggelse i strandsonen i sentrum, og den mest attraktive del av Son.

Sons homogene trehus miljø vil bli splittet med moderne betong bygg og en arkitektur som er stedet fullstendig fremmet både i volum og stil. Utbyggingene vil medføre en trafikkøkning som langt overstiger hva et lite sted som Son kan tåle. Våre krav om konsekvens utreding (av så store prosjekter på et lite område) er avvist av kommunen. En gjennomføring av planene vil derfor medføre at Son som vi kjenner det i dag, vil bli ødelagt. Tretti års bevaringsarbeide vil gå tapt, og Son vil for fremtidige generasjoner ikke være et sted å reise til for gode opplevelser.

Utbyggingen er meget kontroversiell. Akershus fylkeskommune har tatt sterkt avstand fra planene, 3.000 har skrevet under på nett og lokalt. Avisene flommer over av leserinnlegg og demonstrasjonstoget 10. februar 06 samlet nærmere 600 deltagere, midt på vinteren i lille Son. Den direkte foranledning til at vi henvender oss til Deres Majestet på denne måten akkurat nå, er Fylkesmannens avslag 7. februar 06 på vår klage, under henvisning til at han ikke vil gripe inn overfor det lokale selvstyre. Etter vår oppfatning har de lokale myndighetene verken sett eller tatt hensyn til den regionale og nasjonale betydning av en tilgjengelig strandsone, og den kulturelle verdien av et sjeldent intakte historiske miljø i landets tettest befolkede område. På den bakgrunn tillater vi oss å henvende oss til Deres Majestet for å be om hjelp til å stoppe utbyggingene.

Son havn nord representerer det mest akutte prosjektet. Utbyggeren startet på eget ansvar i høst, fire måneder før klagebehandlingen var avslutet. Som Deres Majestet vil være kjent med kan Miljøvernministeren innen tre uker omgjøre Fylkesmannens vedtak og stoppe utbyggingen. Vi klaget (14.2??) så vel vedtakene som saksbehandling inn for Miljøvern departementet og Sivilombudsmannen. Vi tillater oss å tro at De, i likhet med det engelsk kongelige hus, har mulighet til å rette Miljøverndepartementets oppmerksomhet mot utbyggingene i Son. I særlig grad gjelder dette å få til et møte med Miljøvern minister Helen Bjørnøy. I et slikt møte vil vi også ta opp utbyggingen på 10.000 kvm på Son marina og ytterligere en dagligvare forretning på til sammen 2.000 kvm på to plan og 11 meters høyde midt i Son.

Etter vårt syn vil de igangværende og foreslåtte utbyggingen for generasjoner i uoverskuelig tid vesentlig redusere Sons verdi som en hyggelig og trygg havn.