Sunday, March 05, 2006

NYE PROVOKASJONER FRA COOP

I anledning fylkesmannens krav om nye tak på byggene på Son havn nord, uttaler informasjonsdirektør Bjørn Kløvstad i Coop til Moss Avis 4.3:

" Vi velger å gå for mansardtak på blokkene. Når det gjelder forretningsbygget ønsker Coop å beholde det som det er, fordi en endring vil gjøre bygget høyere. – Og det blir ikke pent. Her må det nødvendigvis en dispensasjon til."

Coop fortsetter med dette sin merkelige, og uheldige mediestrategi,ved å veksle mellom provokasjon og villedning.

Provokasjonen ligger i at det absolutt ikke "nødvendigvis (må) en dispensasjon til" for forretningsbygget. Bygget er allerede så stort og vindusløst stygt, og lite stedstilpasset, at en dispensasjon fra mansard må være unødvendig og helt utelukket. Kravet om mansardtak må gjelde ennå mer for forretningsbygget, enn for blokkene. Kløvstads plutselige omtanke for høyde og estetikk kommer lovlig sent, faktisk så sent at det er lite troverdig, og derfor all grunn til å se etter vikarierende motiver. Et slikt motiv kan være ønsket om å skjule at det ikke er mulig å bygge et mansardtak over EuroParkeringen på taket, og at fylkesmannens krav i praksis betyr riving.

Som alle andre skal Coop tvinges til å bygge innenfor reguleringsplanens bestemmelser, og fylkesmannens vedtak, koste hva det koste vil. Politikere som, på overtid, ønsker å bedre forholdet til velgerne, bør definitivt ikke tenke på å dispensere taket for forretningsbygget.

Villedningen ligger i at Coops variant av mansardtak på boligblokkene er forsøk på politisk illusjonskunst, på linje med Uri Gellers famøse hypnotisk bøyde stålskjeer. Uten å endre fjerde etasje, og uten økt mønehøyde, er det simpelthen fysisk umulig å få til et mansardtak etter fylkesmannens anvisning. Hvis Coop mener alvor, må fjerde etasjen reduseres til et langt kott, og alvorlige inngrep foretas i tredje etasje. Taket bør brytes opp i lengderetning, balkongene bringes innenfor byggegrensen og høydene korrigeres, særlig på bakgrunn av at flomsikringen allerede har hevet bygegrunnen en meter.

Coops variant av Monopol endte med at fylkesmannen sendte Coop "Tilbake til start", til deres eget løfte om "saltak som Bryggene i Bergen". Politikerne i Vestby bør sørge for at Coop holder seg der. Coop har bygget for fullt på eget ansvar, og satt seg selv i en håpløs situasjon. Det er ingen grunn for kommunen til å hjelpe Coop ut, på bekostning av Sons vernede miljø. En slik holdning vil sende et viktig signal til Coop, og andre utbyggere som prøver å følge i deres spor, både i Son, og vernede steder ellers i landet. Fylkesmannen har gitt manipulerte politikere anledning til "Ja til Son" omkamp, den anledningen bør de benytte for alt den er verd.