Tuesday, February 28, 2006

SON HAVN NORD – HVORDAN KUNNE DET SKJE?

I tur og orden står de politiske partiene i Vestby frem for å toe sine hender i Son havn nord saken. Jon Stubberud (V) viser til at han, som eneste representant, stemte mot salget av Son havn nord til Coop. Det var imidlertid Stubberuds stemmegivning høsten 03, ved å si nei til butikk på Sletta som åpnet veien for Coop på Son havn nord. Butikk på Sletta ville vesentlig redusert verdien av en butikk i havna. Vi har Coop direktør Opheims ord for, at med butikk på Sletta, var Coop ikke interessert i å etablere butikk på Son havn nord, og dermed heller ikke å kjøpe Son havn nord.

I ettertid hevder Coop at det forelå en avtale med kommunen, i forbindelse med kjøpet, om at forretningsutviklingen skulle foregå i Son sentrum. Tillatelsen til butikk på Sletta, etter Coops kjøp av Son havn nord, var så negativ for Coop at vedtaket ble påklaget, og butikken nedgradert fra Mega til Prix. Venstre har dermed den tvilsomme æren av å ha slått den første, og helt avgjørende, spikeren i Son havn nord kisten.

Om Venstre slo inn den første, så har Ap slått inn den største. Regulert til tradisjonell småskala bebyggelse, ville 17 mål store Son havn nord gitt 20 mill, uten Coops blokker, forøvrig særdeles dårlig betaling for tomt til 59 leiligheter og to forretningsbygg med takparkering i strandsonen.

Ved å delegere reguleringen av takene på Son havn nord blokkene til administrasjonen, slo H og Sp ufrivillig inn den styggeste spikeren på Son havn nord. Delegasjonen ble misbrukt til flatt tak, og en fjerde etasje, og var ulovlig, fordi myndighet til endring av reguleringsplan ikke kan delegeres til administrasjonen.

Neste mann ut med hammer var Lars Johan Rustad (Krf), som i Planutvalget var den avgjørende stemmen for flate tak med bilparkering, under henvisning til kommunens erstatningsansvar!

Ap ordførerer Tom Anders Ludvigsens manipulering, med knappest mulig flertall, går som en rød tråd gjennom hele Son havn nord saken, og viser at kommunestyrets medlemmer fra den borgerlige siden var for svake. Frp topper det hele ved at partiets medlemmer, i planutvalget og partiledelsen, i kommunestyret stemte for Coops Son havn nord prosjekt, og har senere tegnet seg på protestlisten, og Brochmann har karakterisert blokkene som elendighet.

Frp varaordfører Thoresen tilbyr en kommunistisk form for historieskriving når han hevder at Frp ble nedstemt av H! for å få butikk på Sletta, og at Høyre derved beredte grunn for Coop. Lenger ut på den politiske vidden kommer man ikke. SV har vel kjørt den reneste linjen, de har hele tiden vært for Coops prosjekt, og er i ettertid fulle av lovord for utformingen!

Son havn nord saken viser oss et passivt kommunestyre som kollektivt har begått en av politikkens største dødssynder, de har latt seg manipulere av administrasjonen. I stedet for å skyve skylden for skandalene på Son havn nord og marinaen på hverandre, bør det sittende kommunestyre samlet ta ansvar for fadesene, og abdisere kollektivt foran neste valg. Det er et demokratisk problem når flertallet av representantene har sittet så mange perioder, og er så varme i trøya, at de har glemt hvilken trøye de har på. I så måte illustrerer Stubberuds bemerkning om at Sps John Arne Kjenn ”fortjener” å bli ordfører, som takk for lang og tro tjeneste i over 30 år, alt.