Sunday, February 05, 2006

”ELENDIGHETEN NEDE I SON HAVN NORD”

Ruth Brochmann, Vestby Frp, beklager ordfører Tom Anders Ludvigsens politiske saltomortale i Solhøy skole saken i kommunestyremøtet mandag 30.1. Før møtet var gamlebygget fra 1860, som er i daglig bruk for skolens administrasjon, i følge ordføreren pill råtten, en fremtidig belastning på vedlikeholds budsjett og i veien for en effektiv utnyttelse av tomten for en ny skole.

I møtet mandag fikk AP og Frp oppslutning for Høyres ”ubrukelige” forslag fra før helgen (!), om å bevare skolen og å plassere nybygget på andre siden av veien. Fire Frp'ere, blant dem Brochmann, brøt ut og stemte mot bevaring. I ”Tatt på sengen” i MA 5.2. forsøker Brochmann å forklare stemmegivningen. Dessverre etterlater forklaringen hennes om at hun ”ikke (var) kjent med at Ap og Frp la frem et nytt forslag”, flere spørsmål enn svar.

Hvordan fungerer demokratiet i Ap og Frp når partiene, med ordfører og varaordfører, fremmer forslag av meget stor økonomisk betydning for kommunen, uten at kommunestyremedlemmene, og i dette tilfelle endog medlem av byggekomiteen, er underrettet, langt mindre tatt med i den politiske behandlingen? Velgerne bør være Brochmann stor takk skyldig for innsyn i beslutningsprosesser vi lenge har hatt en bekymret mistanke til, og som hun nå har dokumentert.

At Aps representanter hopper på ordførerens kommando, og stemmer uten hensyn til egen mening eller konsekvens (jfr Såheim i Ødemørk saken i samme møte), har vi visst lenge. Ruth Brochmann stemte mot sitt eget Frp i planutvalget i april 2005, ved å stemme for Høyres forslag om å sende Son havn nord utbyggingen til fylkeskommunen, en uttalelse som har kommet til å spille en sentral rolle i arbeidet med å stoppe COOP.

I den avgjørende avstemningen om byggetillatelsen i juni var hun pisket tilbake i folden, og stemte for COOPs blokker, som hun i februar 06 karakteriserer som ”elendigheten nede i Son havn nord.” Derved slår hun følge med partikollega og innpisker, Jon E. Angset, som har skrevet under protestlisten ”Nei til Mega-brygge-blokker i Son”. Hvordan er det mulig å være imot blokkene, og samtidig stemme for byggingen? Det store tankekorset er at Frp var på vippen. Hadde Frp stemt etter overbevisning, og dermed sammen med Høyre, ville det vært flertall mot blokkene. I følge ”informerte kilder” vurderer Tom Anders Ludvigsen å delta i demonstrasjonen i Son lørdag 11.2., og å holde appell, mot blokkene på Son havn nord. I så fall en provokasjon, og mangel på respekt for miljøet og velgerne, som normaliserer saltomortalen på Solhøy til noe bortimot helt normal politisk virksomhet.

Sammen med uryddigheten rundt salget av Son havn nord til Coop, begrensninger i rådigheten til tomten i forhold til havna, ulovlige administrative reguleringsendringer (jfr utredningen til Adv Skaaraas), igangsetting uten varsel og salg av leiligheter til spekulanter, bør partiledernes motiv for å tvinge representantenes stemmegivning danne grunnlag for en uavhengig ekstern offentlig gransking av hele Son havn nord komplekset.