Wednesday, January 18, 2006

OVERKJØRING AV ALLEMANNSRETTEN

Jeg viser til ”Overkjøring av lokaldemokratiet” side 3 i Aftenposten Aften onsdag 18.1, fra gruppelederne i Asker Høyre og Frp i anledning miljøvernministerens omgjøring av fylkesmannens godkjenning av Røkkes boligprosjekt på Konglungen. Dessverre må man i denne debatten ha flere tanker i hodet – samtidig, i Asker er det bare plass til en – lokal demokratiet. De andre tankene er regionale og nasjonale hensyn, og allmennhetens rett til gjennomgang, opphold og aktivitet. Med min bakgrunn som bosatt i Son i Akershus, og oppvekst i Hammerfest, er det lett å se at strandsonedebatten har liten relevans i grisgrendte strøk, og tilsvarende stor betydning i pressområdene.

I Son har Vestby kommune, med tilslutning fra fylkesmannen, åpnet for å bygge 10.000 kvm, til dels ut i sjøen og mellom to offentlige badestrender, på et område noe større enn Røkkes eiendom på Konglungen. Allmennhetens rett til gjennomgang, opphold og aktivitet er grovt krenket. Son er en regional ressurs for et stort oppland, som ikke har innflytelse på ”lokaldemokratiet” i Vestby. Når heller ikke fylkesmannen ser den regionale relevansen, er allmennhetens rettigheter avhengig av at ministeren griper inn. Sammen med et 5.000 kvm stort Coop prosjekt i hjerte av Son utfordrer og undergraver begge prosjektene den vernede tradisjonelle historisk små skala bebyggelsen. Hvor er lokaldemokratiet når nesten alle voksne i Son har underskrevet på protestlister, og hvor er overordnet myndighet, og særlig kommunal minister Haga, når det gjelder å ivareta stedsutvikling. Til de herrer i Asker må jeg bare si at problemet er ikke ministerens overkjøring av lokaldemokratiet, problemet er at det skjer altfor sjeldent i saker av regional og nasjonal betydning.

Heller ikke Høyres gruppe på Stortinget klarer å holde flere tanker i hodet samtidig når det gjelder strandsone og eiendomsrett. Henvendelsene til gruppen har falt på stengrunn. Derfor minister Helen Bjørnøy, hold kontakt med grasrota – stå på den nye kursen du har satt, høvdingen Erik Bye er dessverre borte, men hans vise ”Vestafor Son” står godt sammen med ditt vern av strandsonen og allemannsretten.