Saturday, February 04, 2006

DEN ”MERKVERDIG STØYEN” I VESTBY

Ordfører Tom Andes Ludvigsen gir i ØB 1.2. til beste betraktninger om ”den til dels merkverdige støyen som dukker opp i forbindelse med saker som skal behandles sør i kommunen”. Replikken kom i forbindelse med ”Nye Solhøy skole” saken. Kommunen hadde utarbeidet et alternativ, hvor skolebygningen fra 1860 var forutsatt revet. Forslaget medført illsinte leserbrev, kontant avvisning fra Soon og Omegns Vel, og varsel om aksjoner. Styrken på reaksjonene var slik at ordføreren ombestemte seg i løpet av helgen. Høyst uelegant gjorde ordføreren Høyres alternative plassering og bevaringstanke til sin egen. Bare Ludvigsen kan mandag fornekte at han uken før hadde riving som et meget aktuelt alternativ! Det er ordførerens politiske oppførsel som er ”merkverdig”, ikke støyen.

Allemannsretten er et område som har medført mye støy for ordføreren. Etter å ha plassert 15.000 kvm i strandsonen i Son, utroper ordføreren seg til norgesmester i strandsonevern fordi frittstående spesialrådgiver Haugberg har satt foten ned for en platting (!) på Kroken. På tampen av 2005 rådet jeg (ØB 15.12) forgjeves, vinneren av kommunens kulturpris å gi denne til vellet for kampen mot Coops blokker på Son havn nord. For sent oppdaget naturvernerne at de var brukt av kommunen som et sårt tiltrengt miljøalibi, og karakteriserer nå kommunestyrets (ØB 31.1) miljøsyn som ” Halshogging av frivillig innsats” og ”Prispengene på 10.000 kroner skal jeg bruke til å stoppe hogsten, men de kan få igjen plaketten sin”, Nils Thorsen, leder i Forum for natur og friluftsliv i Vestby, til ØB 31.1. Det er å håpe at forumet ikke splitter miljøarbeidet i kommunen en gang til. Det er ordførerens miljø oppførsel som er krenkende, splittende og ”merkverdig”, ikke støyen.

At støyen oppstår ”sør i kommunen”, skyldes at det er der verdiene i kommunen ligger. Det er her det må tas regionale og nasjonale hensyn. I denne sammenhengen må ”støy” karakteriseres som et understatement. Vi har Coops informasjons direktør Kløvstads ord for at: ”Dette er noe av det heftigste jeg har vært med på når det gjelder massiv kritikk”. Lørdag 11.2. er det tillyst stor demonstrasjon for et annet Son enn det kommunestyret forsøker å presse over hodene våre. Underskriftslister på mer enn 3.000 mot kommunens planer bryter smertegrensen for akseptabel støy. Det er ordførerens misbruk av lokaldemokratiet som er merkeverdig, ”støyen” er et sunnhetstegn.

Neste gang ordfører Ludvigsen skal uttale seg nedsettende om folkelige reaksjoner bør han studere sammenhengen mellom årsak og virkning, populært kalt ”høna eller egget” fenomenet, hva kom først? Når kommunen bytter ut kortsiktig profitt med bærekraftig utvikling, kommer vi til å male som en katt her ” sør i kommunen”.