Sunday, January 29, 2006

SENSUR AV ”DEN FOLKELIGE DEBATT”

”Jeg savner den offentlige debatten og det folkelige engasjementet om det som skjer i Moss.” uttaler Erik Roth Nilsen i et stort oppslag i MA lørdag 28.1. Med innlegget ”Moss – en arkitektonisk tsunami” forsøkte jeg nettopp det, men ble stoppet av redaksjonen. Heller ikke ”Unnskyld Kjuus” eller ”Edderkoppen i Vestby” slapp gjennom redaksjonen. Mye godt skal sies om den informerende journalistikken i Moss avis, men den kritisk undersøkende delen er vel ikke mest fremtredende.

Jeg er trolig ikke den eneste som blir stoppet når vi pirker i makten, og prøver å avdekke uheldige maktstrukturer i samfunnet. Forskerjukset på Radiumhospitalet, vannverkssaken og den korrupte eiendomssjefen på Ullevål sykehus (med forgreningen til Birkelunden invest as, som har fått tidenes gavepakke av Vestby kommunes frittstående konsulent på Son marina (nå slipper vel redaktøren heller ikke dette innlegget gjennom)) har fjernet den siste tillit til norsk offentlig forvaltning som upartisk og hederlig.

Korrupsjon skaper avgjørelser som er til stor skade for samfunnet, og som vi bare greier å avdekke en brøkdel av. Den sikreste metoden er å følge pengene. Hvorfor selger Vestby kommune Son havn nord på billigsalg til Coop, hva mener kommunen med å stappe 30 mill kroner i lommene på grunneierne på Son marina (og 4 mill på nabotomten), til stor fortrengsel for allmennheten.

Coops 100 millioners utbyggingskontrakt i september med Veidekke på Son havn nord, før fylkesmannen haddes startet klagebehandlingen, og fire måneder før de vet om byggetillatelsen er gyldig, etterlater mer enn spørsmålstegn. Driver COOP en risikosport, eller vet de noe ingen andre vet? Får vi noen gang vite hvorfor Vestby kommune 12.12.05 ga COOP tillatelse til å bygge, uten å varsle partene? Hva er årsaken til at fylkesmannen nå godtar godter reguleringsplanen for Son marina, når han for et år siden nektete godkjenning av akkurat samme planen? Spørsmålene står i kø, og ingen politiske partier vil reise dem.

Om det er kommunen eller tjenestemannen personlig som oppnår en ”særlig fordel” er etter Forvaltningslovens § 6 likegyldig. Heller ikke har det betydning om fordelen består i penger eller skyldes uformelle strukturer type gutteklubben Grei. Arbeiderpartiets og Erik Roth Nilsens etterlysning av ”den offentlige debatten og det folkelige engasjementet om det som skjer i Moss” kommer lovlig sent, kanskje for sent? 30 år etter går Vestby Arbeiderparti i samme spor. Forskjellen er at vi tar debatten nå, mens det ennå er noe å debattere.