Sunday, January 29, 2006

GI FYLKESMANNEN EN PISTOL

COOP har tydeligvis satt seg fore å ”vise fingeren” til befolkningens protester mot blokkene på Son havn nord. Mens fylkesmannen behandler klagen, forserer COOP arbeidene med 20 mann ekstra og nye maskiner. Målet er åpenbart å komme i mål før fylkesmannen finner ut at byggetillatelsen er ugyldig. Gjentatte henvendelser til fylkesmannen for å få et vedtak før COOP har kommet for langt (til å rive) er over lang tid besvart med at vedtaket er skrevet, og vil bli offentlig samme eller neste dag. Nye henvendelser førte fredag 27.1. til følgende mail fra rådgiver (og saksbehandler) Odd Meldal, Juridisk avdeling, Fylkesmannen:

”Avgjørelsen er ennå ikke tatt. Saken ligger hos embetsledelsen, som regner med en avgjørelse i løpet av neste uke. Saken er ferdig behandlet her på avdelingen. Grunnen til forsinkelsen skyldes visse justeringer i utkastet som måtte foretas, strategiske ledermøter, og seminar som er avholdt denne uken. Ledelsen er til orientering borte også på mandag og tirsdag i neste uke.”

Å gå til Namsretten med begjæring om midlertidig forføyning, og stopp i arbeidene til fylkesmannens vedtak foreligger, er dyrt og tungt for oss som ikke har et apparat i ryggen, og unødvendig, ettersom fylkesmannens vedtak var nært forestående. Slik sett har fylkesmannen, tilsiktet eller ikke, holdt oss for narr i 14 viktige dager, og skaffet COOP ekstra byggetid. Det er da spennende å se hvilke opsjoner fylkesmannen har:

Þ Han kan avslå klagen og stadfeste kommunens byggetillatelse. Men da er utsettelsen med vedtak i klagesaken helt uforståelig. Det er grunn til å tro at juridisk avdeling har innstilt på stadfesting, og det vil være enkelt å bruke avdelingens utkast til vedtak.

Þ Når fylkesmannen personlig, helt unntaksvis, engasjerer seg i en grad som her, er det fordi han er kommet til et annet resultat enn juridisk avdeling, at tillatelsen er ugyldig. Å gi klagen medhold bringer fylkesmannen i en ennå mer uholdbar situasjon enn et avslag.

I så fall skulle byggingen vært stoppet for lenge siden. Fylkesmannen har imidlertid nektet å gi oppsettende virkning to ganger, sist like over årsskiftet. Samtidig som fylkesmannen finner byggetillatelsen ugyldig, har han latt Coop bygge råbygget til butikken, og to etasjer på bolig blokkene. Et medhold i klagen vil vise at fylkesmannen ikke har den mest grunnleggende oversikt over sin egen saksbehandling. Et ugyldighets vedtak som ikke kan gjennomføres fordi COOP har bygget for langt, vil utløse en folkelig og politisk tsunami uten sidestykke, fullstendig uholdbar for regjeringens representant på fylkesnivå. Vestby kommune kan ha gjort COOP en bjørnetjeneste ved å gi dem igangsettingstillatelse før klagesaken er avgjort. Samtidig har kommunen satt fylkesmannen i en tap tap situasjon. Noen ganger er pistol det enkleste.