Saturday, January 21, 2006

VESTBY HØYRE – ET PARTI UTEN POLITIKK?

Gruppeleder Pål Engseth i Høyre gir i sitt tilsvar i MA 21.1.06 til Ap representant Hans Kverneng, en både riktig og grei gjennomgang av vedtakene i Son havn nord, skolen i Grevlingen og Marinaen. Kvernengs påstander om Høyres medvirkning blir avkledd, og ansvaret lagt der det hører hjemme, hos Ap og Frp. Engeseth kunne med fordel påvist sentraliseringen av den politiske makt, ved at de politiske utvalg er lagt ned, sammen med at Ap, som eneste parti, har heltids ansatt politiker/ordfører.

Dessverre berører ikke Engeseth Høyres virkelig store problem, at Høyre mangler en politikk. Det holder ikke å stemme nei til alle Arbeiderpartiets forslag. Et Høyre forslag om oppdeling av Son havn nord til private bolig tomter ville gitt mer enn 20 mill, uten miljøulempene. Høyre kunne tatt tak i at ordføreren, bak ryggen på megleren, solgte til Coop for 5 mill under prisantydning, og COOPs usosiale salg av 59 leiligheter til kostnadsdrivende spekulanter og meglere. På toppen av det hele tilhører halve tomten havnekassen! Av en hel rekke grunner, fra ubesluttsomhet, uvitenhet og uenighet til ren og skjær uflaks, klarer ikke Høyre å handle tidsnok.

Reguleringsplanen for Son marina kunne Høyre foreslått begrenset til dagens maritime virksomhet. I stedet stapper Ap penger i lommene på grunneieren ved å gi ham maksimal utnyttelses grad i strandsonen, ekskluderer allmennhetens lovbestemte rettigheter og lemper ut en veldrevet lokal virksomhet. Høyre kunne trygt kjørt en lovlighetsklage på begge reguleringsplanene. Skolen på Grevlingen kunne fått en bedre – og rimeligere – plassering. I parkeringssaken var Høyre mot avgift, men presterte å stemme for for å være ansvarlig! SV har i det minste bedt velgerne om unnskylding.

Det er all grunn til å spørre hvordan Høyre har tenkt å unngå at Ap vinner neste valg. Ap har et aktivt partiarbeide (Høyre har ikke avholdt et medlemsmøte på flere år) og en ordfører som aktivt gjennomfører et tydelig sosialistisk program. Ap vil i 07 kunne vise til at de har fått gjennomført ny skole på Grevlingen, nytt sykehjem, ny skole i Vestby og nye kommunale båtplasser (tatt fra Son marina). Tilsvarende er åpningen av butikk på Sletta fortsatt i det blå, et år etter kommunestyrets vedtak, mot stemmene til Ap.

For å være politisk troverdig skulle Høyre for lengst ha fremmet en serie forslag med sikte på å bringe fremtidige budsjett i balanse: Knallhard kvalitetssikring av arbeidsmiljøet i alle deler av kommune, slanking av sentraladministrasjonen, utsetting av administrative oppgaver og gjennomføring av en virtuell kommune. Som opposisjonsparti uten mulighet til å få forslagene gjennomført er det fristende, og politisk livsfarlig, å bli passiv. Det er i motbakken partiets budskap skal bankes inn i velgerne, men da må Høyre ha et budskap.

Høyres politikk skal ikke formes i kommunestyrets vakuum. Politikk skal formes i en lyttende dialog med velgerne. Når velgerne roper fra avisenes spalter og vellforeningenes protestlister er det for sent. Hvis Høyre skal komme ut av opposisjonens skyggedal til posisjonens solfylte slette i 07, er oppskriften klar. Høyre må stille kandidater med:

Þ faglig tyngde og integritet

Þ erfaring som tillitsmann fra det frivillige organisasjonslivet i Vestby

Þ evne til analytisk tenking og å uttrykke seg

Þ et levd liv, alder og erfaring fra en vinternatt ute

Alle er kritiske egenskaper for politikere som vil velte dagens samstemte Ap/Frp styre. Høyres valg av representant til Soon havnestyre vil gi et signal om partiet vil tilføre det politiske liv ny kompetanse, eller om vi får enda et medlem som uttaler seg slik han blir bedt om, ikke utfordrer noen og blir politisk usynlig.

Viktigst er allikevel at partiet handler etter et program som viser veien inn i perioden 07 til 11. Summen av kostnadene av kommunal infrastruktur knyttet til vedtatte boligbygg prosjekter, og opplåningen til gjennomførte prosjekter, gjør kommunen til gjeldsslave uten økonomisk spillerom. Problemene er formidable, og muligens uløselige innenfor rammen av Vestby som egen kommune, og - for store for Høyre alene? Høyre bør initiere et borgerlig samarbeide med V/Krf/Sp som alternativ til dagens politisk merkelige Ap/Frp(SV). Hvis Høyre ikke blir synlig med konkrete tiltak, vil eiendomsskatt og ytterligere nedskjæringer av kommunale tilbud være uunngåelig i neste periode. Velgere som synes dette er dårlige ideer, bør melde seg inn i Høyre og kreve en ny politikk.

Som kjent har Vestby vedtatt som sitt motto ”en spennende kommune å bo i”. Spørsmålet er om ikke Ås kommunes motto om ”en kommune som er god å bo i”, høres mer fristende ut? Det er ingen dristig spådom å hevde at valget i 07 vinnes eller tapes i 06!