Wednesday, January 18, 2006

DEMOKRATISK UNDERSKUDD I VESTBY KOMMUNE

Ordfører Ludvigsen og spesialrådgiver Haugberg fronter kommunen i alle saker som kommer i media. Da bør Hans Kverneng (MA17.1.06) se at henvendelser i media den andre veien går til de samme personene. Etter at kommunen la ned utvalgsstrukturen, er det ikke lengre andre til å fronte kommunens virksomhet. Nedleggelsen av utvalgene har overført betydelig politisk makt til ordføreren, og sterke personligheter i administrasjonen. Effekten forsterkes med å lønne fullt ut representanten fra bare et parti, som dermed får et helt annet handlings rom enn alle andre, og som i tillegg er sentralt plassert som ordfører. Først og fremst vil det være en demokratisk vinning å gjenopprette politiske utvalg, slik at flere aktører kommer på banen. Samtidig får den offentlige debatt får et rikere persongalleri å operere i.

Når det gjelder politiske vedtak står Høyre på trygg grunn Kverneng. Under Coops utrykkelige forsikring om å bygge med saltak som ”Bryggene i Bergen” stemte Høyre for salg av Son havn nord. Hadde Coop holdt sitt løfte hadde vi nok ikke hatt noen sak i dag. Da Coop søkte om blokker med flatt tak og parkering på taket satte Høyre foten ned, og har gjort det siden. Son marina reguleringen har Høyre stemt mot fra dag en.

Miljøvernministerens omgjøring av fylkesmennenes vedtak i Konglungen og Lysefjord sakene, viser at vern av strandsonen skjerpes vesentlig. Det bør være et tankekors for Hans Kverneng som kommunestyrerepresentant for Ap, at han er så totalt på kollisjonskurs med politikken i en regjering ledet av hans eget parti. Vestby SV er politisk avkledd etter sine panegyriske uttalelser om den vakre arkitekturen Coop stiller med. Regjeringens nye strandsonepolitikk viser at Vestby Høyre har ligget i forkant av den politiske utviklingen.

Det er imidlertid Kvernengs anførsler om økonomiske hensyn bak salget av Son havn nord og skolen i Grevlingen, som er mest interessant i innlegget. I stede for å kuppe salget av Son havn nord, skulle ordfører og kommunen gått i seg selv for å se hva som kan spares sentralt. Kommunen trenger verken en ordfører med lønn i halv million klassen, eller en ”rådmannens stab”. Kommunen kan spare betydelige beløp på å sette ut administrative oppgaver til interkommunale selskap, andre kommuner eller private. Svaret på Kvernengs økonomiske bekymringer er i første omgang slanking av en topptung administrasjon, og omlegging av kommunens drift.

Med Frp låst i ekteskap med Ap er det bare Høyre som i praksis kan sette den interessante politiske debatten i kommunen. Høyre gjør de riktige grepene i det stille. Politikk er en øvelse i kommunikasjon med velgerne. Da er det mitt håp at Høyre blir mer synlig og konkret med en politisk agenda.