Wednesday, January 25, 2006

”COOP” SKOLE PÅ SOLHØY

Vestby kommunestyre skal mandag 30.1.06 drøfte ”Nye Solhøy” skole i Son. I forslaget fra prosjektlederen ligger riving av gamlebygget på Solhøy skole. Hvordan tanken, og langt mindre forslaget om å rive, kan komme frem er fullstendig ubegripelig, og unndrar seg enhver meningsfull diskusjon. Men det samme kunne man sagt om kommunens riving av den historisk verdifulle låven på nabotomten, Coops blokker og Marina ”hotellet”. Spørsmålet er hvor meget av Son Tom Anders Ludvigsen og lederne for Ap, Frp og SV har satt seg fore å ødelegge inneværende periode.

Nå er det heldigvis slik at lærerne unisont vil beholde den historisk verdifulle bygningen, hvilket leder over til neste ubegripelighet, byggekomiteens sammensetning. Er det fritids problemer som gjør at kommunestyret velger seks egne representanter, uten tilknytning til skolen, til byggekomité? Lærerne, gjennom sine tillitsvalgte, skal uttale seg om komiteens forslag gjennom skolesjefen.

Dette er en utrolig dårlig ”gammel Stalinistisk” modell. Hvorfor stoler ikke kommunen på lærerne? Om skolens utforming er det masse lærerne vet, som politikerne ikke har anelse om. Politikerne har absolutt ingenting å tilføre skolebygget. Byggekomiteen skal selvfølgelig bestå av medlemmer valgt av og blant skolens personale, med en politiker som observatør for å følge fremdriften.

I tillegg til en bedre skole til glede for generasjoner av elever, vil samfunnet beholde en praktbygning pietetsfullt faset inn med nybygget, og - ikke minst – bevaringen av de mange flotte trærne. Lærernes kompetanse, og forståelse for kompleksiteten i ett skolebygg øker, samtidig som medvirkning gir personalet et eierforhold til skolen.

Vi har ordførerens ord, i anledning Coop blokkene, for at han ikke interesserer seg for arkitektur i frisk erindring. Det gir all grunn til bekymring for hvordan den nye skolen kan komme til å se ut, og for gamlebyggets skjebne, som nok kan starte nedtellingen av sine levedager. Trærne på Solhøy havner i samme kommunale stabel som trærne fra torget, ved innkjøringen til Kiwien og treet ved undergangen foran skolen. Hvordan har vi som velgere gjort oss fortjent til dagens kommunestyre?