Wednesday, February 08, 2006

”DOM FALT I SON HAVN NORD”

Overskriften innleder Moss avis orientering 8.2 om fylkesmannens vedtak i saken om Coops utbyggingen på Son havn nord i. I tillegg til ”dom” i byggesaken, skal kundene felle sin dom over Coops forretningsvirksomhet i Son, og velgerne skal felle en annen dom i 07. At fylkesmannen opptrer som kommunens forlengede arm, er ikke egnet til å forundre noen. I Son marina saken opplevde vi det samme, at fylkesmannen kjøpte kommunens omstridte vedtak gjort på feil faktum og rettslig grunnlag, i strid med rikspolitiske retningslinjer og regjeringens politikk for strandsonen. Begge sakene er sendt sivilombudsmannen og miljøverndepartementet til hhv rettslig og politisk vurdering.

Kundene skal felle sin dom over Prixen når den åpner til våren. Det bør være enkelt å boikotte Coops Prix på Son havn nord. En Mega måtte møtes med en Meny, men en Prix vil være sjanseløs mot to veldrevne Kiwier med god beliggenhet, topp service og godt vareutvalg. Fordelen med at Coop har nedgradert butikken fra Mega til Prix, er at boikotten kommer helt av seg selv, trenger ikke å organiseres. Det er soningenes ansvar å vise Coop at et krenket omdømme har store negative økonomiske konsekvenser. Et Coop som har forlatt samvirketanken og hengitt seg til kortsiktig profitt og uetisk oppførsel, må få en klar melding fra kundene om at slikt ikke godtas i Norge i 2006.

Velgerne skal felle sin dom over det sittende kommunestyre i valget til neste år. For det første bør den styrende merkelige Ap/Frp konstellasjonen parkeres i opposisjon. Partier som skal håpe på å styre kommunen i neste periode bør dessuten stille med sitt mest lyttende, kompetente og velutdannete mannskap. Bare kandidater med dokumentert integritet, analytiske kvaliteter, empati og interaktive evner bør slippe gjennom. I kompleksitet og økonomiske utfordringer kan en kommune på Vestbys størrelse likestilles med en middels stor bedrift. Da kan heller ikke kravene til de som skal styre legges lavere en for bedrifters styremedlemmer.

Det er i tidligste laget å felle den endelige dom over tapere og vinnere i Son havn nord saken. Kanskje det bare blir tapere. Ansvaret ligger hos en politisk ledelse, som ikke er klar over at kommunen skal tjene innbyggerne, ikke kapitalens ønske om kortsiktig profitt.