Monday, February 20, 2006

Deres Majestet Kong Harald V, Slottet, Oslo

Kongefamiliens nærvær etter store naturulykker har vært til trøst for de som ble rammet. I Son i Akershus er en stor menneskeskapt ødeleggelse i ferd med å bli satt ut i live, 17.000 kvm betong i form av fire etasjeres blokker med flatt tak reiser seg i strandsonen, i den historiske bebyggelsen i Son.

Coop, med sitt tradisjonsrike og vakre hovedkontor i en pietetsfullt bevart 1800 talls bygning i Kvadraturen i Oslo, er første ut med 5.000 kvm, uten respekt for den vernede småskala trehus bebyggelsen i Son. Neste prosjekt er Skeidar, som skal forvandle Son marina til 10.000 kvm blokker med luksusleiligheter. Til slutt skal Kiwi bygge 2.000 kvm i to plan midt i Son.

I tillegg til at strandsonen privatiseres og stenges, vil Son ikke lengre være et sted å reise til for å oppleve en bevart historisk småhusbebyggelse. Ekstra trist er det at 30 års aktiv kamp for å bevare det spesielle miljøet i Son skal krones med forferdeligheter.

Vi er alltid stolte når vi ser Fram og kongens sjalupp i havnen, og vet at vi har kongelig seilerbesøk. Nå er det Son som trenger seiler hjelp, og jeg tillater meg å henvende meg til Dem. Son har grunnstøtt kraftig på fallende sjø. For egen kraft kommer vi ikke løs, selv ikke strålende hjelp fra våre Olsen venner og naboer i Hvitsten, har brakt oss flott.

Under henvisning til prins Charles resultatrike arbeid for å fremme tradisjonsrik arkitektur i England, vender jeg meg til deg for å be om hjelp til å bevare det Son du kjenner fra innseilingen. Særlig vil et besøk av Hans Majestet være en formidabel oppmuntring i bevarings arbeidet, og av betydelig symbol verdi, i tillegg til at Deres Majestet kan gjøre opp deres egen mening om hva som foregår.

Som kjent foregår den samme kampen mange steder i landet, mellom bevaringskreftene og private utenbygds investorer, som ikke har annen interesse enn å hente kortsiktig økonomisk profitt. En konge som er synlig til stede for å bevare originale og nasjonale kulturskatter, vil bety mye for å bevare unike miljøer for kommende generasjoner.

Jeg kan trygt, på vegne av hele Sons befolkning, ønske Kongen hjertelig velkommen til Son. Dessverre haster det, på lavt tidevann vil Son legge seg, og fylles på stigende sjø.

Son, den 20.2.06 Med vennlig hilsen Hans Chr Aakre