Thursday, February 09, 2006

BOGSTRANDS UNØDVENDIGE BEKLAGELSE

I disse ”profetiske” tider er uheldige beklagelser blitt en ny folkesport blant politikere. Rådmann i Vestby kommune, Knut Haugestad, avkrevde – og fikk - Høyres Ragnhild Bogstrand beklagelse på følgende utsagn: ”administrasjonen legger snubletråder for arbeidet i Komiteen for helse og omsorg.”

For det første er kommunestyresalen i Vestby verken en rettssal eller en moske. Bogstrand er selvsagt i sin fulle rett til å gi uttrykk for frustrasjon over arbeidet i komiteen fra talerstolen. Bogstrand svarer for velgerne for sine uttalelser, ikke administrasjonen. Rådmannen må ta ytringen til seg, gå i seg selv og se hvordan administrasjonen kan forbedre saksbehandlingen. Dette er elementært.

Saken går fra vondt til verre når ordfører Ludvigsen ”sier i ettertid at han burde ha klubbet”, hvoretter rådmannen topper det hele ved å ” ha seg frabedt (seg) … fra en arbeidsgiver”. Politikerne er ikke mer ”arbeidsgiver” for kommunalt ansatte enn innbyggerne, hvilket følger av at politikerne er valgt ”av og blant”.

For det andre bekrefter nestleder i komiteen, Erik Såheim Ap, at det er grunn til frustrasjon over komiteearbeidet, og varaordfører Trygve Thorsen Frp ”sier rett ut at makten er flyttet fra det politiske beslutningsorgan, til sentrale personer i rådhuset.” Begge (mennene) støtter Høyres Bogstrand, uten verken å måtte beklage eller dokumentere. Går rådmann og ordfører på Bogstrand fordi hun er kvinne, eller for å ydmyke Høyre politisk?

Jeanette Hoel Frp klager over at hun blir undervurdert, at rådhusets ansatte reagerer ”forskjellig” på hennes unge alder og at rådmannen nekter komiteen interne lukkede møter for å drøfte samarbeide mellom politikere og administrasjonen. Administrasjonen skal gi representantene det best mulig grunnlag for politiske avgjørelser, på politikernes premisser, ikke administrasjonens. Hvis politikerne ønsker interne møter uten administrasjonen til stede for å drøfte organisatoriske eller administrative spørsmål, har de selvsagt krav på det. Juridisk rådgiver Nils-Anders Søyland slår følge med rådmann og ordfører ut på viddene når han tolker Kommuneloven som et hinder for møter om saksbehandlings rutiner uten administrasjonen, eller er det slik at rådmannens stab venter til politikerne kommer før de drøfter arbeidsflyten i kommunen.

Høyres Ragnhild Bogstrand hadde ikke bare rett, men plikt, til å varsle offentligheten om at hun ikke er komfortabel med måten komiteen fungerer på. Som ”whistle blower” skal hun berømmes, verken klubbes eller beklage. Velgerne bør merke seg hvem som tar ansvar.