COOPS SVARTBYGG PÅ SON HAVN NORD
Frem til 7.2.06 bygget Coop på en lovlig kommunal tillatelse, men på eget ansvar, siden tillatelsen var påklaget til fylkesmannen. Etter at fylkesmannen opphevet kommunens tillatelse, er fortsatte arbeider ulovlige. Basert på gjeldende vedtak kan Mega bygget ikke bli stående, og deler av boligblokken må rives.
I tillegg har vellet krevd byggestopp til lovlige tillatelser igjen eventuelt foreligger. Hus og hytteeiere som bygger uten tillatelse blir stoppet over en lav sko, om nødvendig med dagbøter. Hva kommer det av at kommunen, bokstavelig talt, lukker øynene for at Coop bygger ufortrødent videre, uten tillatelse? Befinner formann i Vestby Arbeiderparti, Wenche Paulsrud, seg på baksiden av månen når hun uttaler: ”Da vil jeg si som SV, toget har gått, det er på tide å se fremover”. Hvilket tog har gått, og for hvem?
Ludvigsen har, for første gang i sin seksårige ordførerkarriere, fått akutt politisk lammelse, når han uttaler om Coops bygging: ”at saken etter all sannsynlighet ligger hos bygningssjefen, og at den blir fremmet for politikerne når den er klar. Ludvigsen ønsker ikke å uttale seg om innholdet i søknaden fordi han ikke har sett den.” Det står ikke til troendes at Ludvigsen ikke kjenner til fylkesmannens avslag i kommunens største og mest omstridte prosjekt, at byggingen fortsetter for fullt som ingenting har skjedd, og heller ikke til søknaden om dispensasjon. Derimot er det all grunn til å spørre hva denne ulovlige særbehandlingen av Coop skyldes.
Kommunens særbehandling av Coop overgås bare av fylkesmannen. Sentrale saksbehandlingsfeil, som verken kan dispenseres eller rettes av kommunen, er oversett. Dispensasjonssøknad fra Coop, med fullt tegningssett, er datert flere dager før de har mottatt fylkesmannens vedtak. På toppen av det hele går fylkesmannen langt i å uttale at Coops flate tak løsning er bedre enn reguleringsplanens mansardtak. I ettertid ser vi at Coop må ha vært i direkte inngrep med fylkesmannen de siste tre ukene av saksbehandlingen. Dette utsatte fylkesmannens vedtak, og ga Coop ekstra tid til å bygge. Coop fikk et forsprang på de andre partene i saken, ved å få kunnskap om vedtaket før det var skrevet, og, ikke minst, fylkesmannen anbefaler kommunen å tillate at Coop bygger utenfor reguleringsplanen!
Det offentliges behandling av Coop gikk fra vondt til verre da fylkesmannen kom i bildet. Nå må Miljøverndepartementet sørge for at likhet for loven blir gjennomført – også i Vestby, og overfor Coop. Son havn nord saken er en skandaløs samrøre mellom det offentlige, og en halv offentlige aktør, som, hvis den får fortsette å utvikle seg, vil bli studert i årtier som et eksempel på slett kommunal og statlig saksbehandling. Sterke lokale, regionale og nasjonale hensyn er tilsidesatt for kortsiktig økonomisk profitt.
<< Home