Sunday, January 23, 2011

SON (U)LYST BÅTHAVN

Dersom du tror følgende sitat er oversettelsen fra et tysk reglement for 60 år tilbake eller gjelder Akershus festningskaia i Oslo, tar du feil:

"Dersom det ved sesongslutt eller ved leieforholdets opphør fortsatt ligger båt på plassen uten hjemmel, kan havnekontoret fjerne eller ta båt i forvaring for eiers regning og risiko, og evt. å selge den for å dekke påløpte kostnader."

Sitatet er fra nye reglementet for Vestby kommunale lystbåthavn Son, hvor flere lignende prøysser formuleringer brukes som trusler. Utviklingen er ikke uventet. Når respekt basert på faglige (nautiske) kvalifikasjoner ikke er mulig, er alternativet sanksjonering med straffereaksjoner.

Reglementet sett under ett gjør det til risikosport å ha båt i havna. Mange formuleringer er generelle og gir rom for skjønn, havnesjefens skjønn. Da faller argument av nautisk karakter om vind og vær og strøm døde til jorden. I sin ytterste konsekvens gir kommunen deg valget mellom å se båten skadet eller forlist, eller å berge båten for så å la Finstad selge den.

Kommunens fremmedgjøring av Son har nådd havna med full tyngde. Kun masochister og andre selvplagere kan finne glede ved et slikt regime. Med en lettere omskriving av et kjent ordtak: "Når kvalifikasjonene rykker ut, rykker makta inn".

Medlem av havnekomiteen som representant for Båtforeningen, og ivrig støttespiller til havnesjefen, Hans Erlandsen, kan ha rett i at 2009 blir et "hælvetes år", ikke for havnesjefen som han siktet til, men for alle andre. Det skal ikke mye forutseenhet til for å se at 09 blir et økonomisk svart år for havna, og at leien i 2010 blir betydelig økt for å dekke underskuddet.

Med en ordfører sitt ansvar bevisst for kommunens virksomhet hadde Son havn vært ledet av et havnestyre med erfarne og profesjonelle sjømenn for lenge siden. Dagens regime med en eiendomssjef (!) som leder er en naturlig følge av en administrasjon uten politisk korrektiv under T om Anders Ludvigsens to perioder, og naturlig nok nå, som han fortsatt åpenbart er den reelle ordføreren.