Saturday, March 17, 2007

VESTBY VENSTRE OG VALGET 07


I omtalen av nominasjonsprosessen i Vestby Krf. i Moss Avis 7.3, reiser journalist Kjersti Halvorsen "spørsmålet om uroen i befolkningen i Son gjør at flere velgere enn normalt havner i Venstre". Bemerkningen er interessent av flere grunner. Kjersti Halvorsen tar pulsen på Vestby politikken som få andre, og det er ytterst sjeldent hun gir utrykk for noe som nærmer seg en personlig mening i avisen. Det er derfor fristende å gå litt dypere inn i utsagnet.

Vestby Venstre har i alle år levert førsteklasses listetopper, jeg vil gå så langt som til å si de beste ordførerkandidatene. Selv om årets nominasjon ikke er avsluttet, er det all grunn til å tro at denne ikke vil ligge noe tilbake. Venstres alvorlige problem er partiet. Omstendelighet, problem med å ta signalene fra velgerne og beslutningsvegring har ført partiet bakpå den politiske prosess en rekke ganger.

Det mest kjente, og mest tragiske, er partiets vingling rundt butikken på Sletta. Tragisk fordi Venstre var på vippen, og kunne hindret Coops kjøp av Son havn nord. Helt Venstretypisk var listetoppen ved valget i 03 klart for butikk på Sletta. Etter valget tvang partipisken ham først å stemme mot, for så å gå inn for butikk på Sletta, etter at Coop hadde kjøpt !

I et slikt perspektiv blir Venstres stemme etterpå i kommunestyret mot utbyggingen verdiløs. Venstre kom til riktig standpunkt, men alt for sent. Hvis partiet kan love å avholde seg fra politikk, vil Venstre være et godt alternativ. Høyre og Ap har sine røtter i hhv næringsliv og LO, og med tilsvarende politisk handlekraft. Venstre har sine medlemmer fra offentlig sektor og "myke" utdanninger som sosionomer og pedagoger, grupper med betydelig beslutningsvegring.

Er det noe utviklingen i Son fremover trenger, så er det evnen til raske analyser, omstilling og politisk initiativ og handlekraft. Derfor er Venstre, dessverre, et lite aktuelt parti for de som er glad i Son, på tross av at de utvilsomt har de beste folkene.