Sunday, February 18, 2007

KIWI HUITFELDT REGULERINGEN - ET LUKKET OG PRIVATISERT SON


I Vestby Nytt nr 2/07 presenterer Ola Risbråte og Tom Brøsholen halvt år gamle urealistiske planer for Kiwi/Huitfeldt område i Son. Urealistisk fordi planen forutsetter bygging på parkeringsplassen, som er underlagt byggeforbud i reguleringsplanen av 1986. Etter utbyggingene på Son marina og Son havn nord må det være uaktuelt å starte bygging innenfor verneområdet på en åpen plass i sjøfronten. Sett i sammenheng med Glenneparken og Meierihagen har bygge forbudet de beste grunner for seg. Av samme grunn må det være uaktuelt å gjenreise dagens Kiwi, som ble bygget i 1956 og siden har vært en torn i øyet på Son, både i høyde, beliggenhet og form.
Den ene muligheten er å flytte Kiwien opp på Huitfeldt/Viktoria platået. Imidlertid er det dukket opp en enda bedre mulighet, siden planene forrige gang ble vist frem: Coop skal ikke ha butikk i Son.
I følge Coops prosjektleder for Son havn nord, vil Coop leie ut til kontor (muligens kombinert med lager) for et legemiddelfirma. Dette betyr et stengt og mørkt hus etter kl 16 på hverdager, i helger og ferier + den transport som følger av et event lager. Uavhengig av ordførerens panegyriske prisning av ny virksomhet og arbeidsplasser, må søknaden om bruksendring avvises. Butikken skulle vær en vitalisering av sentrum, og den tanken må kommunen for enhver pris holde fast ved.
Løsningen ligger klart i dagen, Kiwien kjøper forretningsbygget fra Coop, og leier ut overskytende til andre handlende, event oppgraderer til Meny.
Med valget nært forestående bør kommunen legge opp behandlingen av ny regulering for Kiwi/Huitfeldt gården slik at planen blir tema i valgkampen. Det samme gjelder eventuelt forslag om bruksendring for Coop til kontor/lager.
Et viktig moment er at den planlagte bebyggelse må ta høyde for økt vannstand, og vil etter de fremlagte planene bli like høy som boligblokkene på Son havn nord. Etter utbyggingene på Son marina og Son havn nord trenger Son mer tilgang til sjøen, ikke ytterligere innsnevring, som prosjektet til Ola Risbråte og Tom Brøsholen betyr.