ÅPENHET OG INNSYN I VESTBY KOMMUNE
Rådmann i Vestby, Knut Haugestad, hevder i Moss Avis 16.2. for n´te gang at spesialrådgiver ved rådmannens stab Roald Haugberg, kun har vært saksbehandler ved to av de fire omtalte prosjektene. Dessverre etterlater rådmannens innlegg, som tidligere, flere spørsmål enn svar, hvilke prosjekter viser han til, og hvem var saksbehandler for de andre?
Her er vi ved sakens kjerne, åpenhet og innsyn. Det nytter ikke å drive en kommune etter ”need to know” prinsippet. Rådmann og resten av administrasjonen er lønnet av innbyggerne, og innbyggerne er avhengige av en god kvalitet på saksbehandlingen. Dersom kommunen vil være åpen og gi innsyn, må den aktivt informere i tråd med offentlighetsprinsippet, uavhengig av konkrete henvendelser.
Kommunen må forstå at i saker som gjør inngrep i allemannsretten, er det særlig behov for utvidet informasjon. Det gjelder for byggesaken så vel som den senere bruk.
Dessverre er det godt grunnlag for å si at kommunen de siste årene har strammet inn offentlig informasjonen, slik at den i dag knapt oppfyller lovens minimumskrav. Resultatet av informasjonstørken gjenspeiler seg i avisenes ledere, innbyggernes misnøye med kommunen, og tid og penger på gransking av kommunen.
Dagens praksis med å informere minst mulig må erstattes med åpenhet og innsyn. I stede for rådmannens arrogante svar på mitt brev mai i fjor, det var ikke noe å granske, kunne han allerede da opplyst hvem som var saksbehandler på de omtalte prosjektene. Navn på ansvarlig søker og utbyggers navn er et minimum. Likeledes kunne han opplyst hvilke andre nærings prosjekter i kommunen Reiene, Haugberg og Veidekke har vært involvert i.
Jeg ber derfor rådmann Knut Haugested snarest legge frem en konkret oversikt over involverte saksbehandlere og private aktører i sakene om Son marina, Son havn nord, Cato senteret, Gneis veien og Solåsen terrasse. Videre ber jeg kommunen opprette en rullerende historisk oversikt på hjemmesiden fordelt på næring og privat prosjekter.
<< Home