Thursday, February 15, 2007

KLAR, FERDIG - FOR SENT

Dersom Hans Kvernengs plutselige aktivitet i leserbrevspaltene har sammenheng med forestående nominasjonsmøtet i Vestby Ap, for å vise politisk initiativ og handlekraft, er jeg redd forsøket er forfeilet. Innlegget i Moss Avis 12.2.07:”Kommuneplaner og velforeninger i Vestby” viser en skremmende historieløshet og naivitet når det gjelder Son.

Historieløst fordi det var bred enighet i Son, og i kommunen, om planskissen fra Snøhetta. Bråket begynte da spesialrådgiver Roald Haugberg ved rådmannens stab la inn høyere utnyttelsesgrad for å øke verdien på tomten. Deretter ble mønehøyden økt med flomfyllingen og saltak, som endte med fire etasjer og flatt tak. Dispensasjonene fra reguleringsplanen, vesentlige endringer og fremfor alt bebyggelsesplanen, førte til voldsomme protester.

Når Kverneng klandrer velforening og naboer for å komme for sent på banen er det fullstendig skivebom. Problemet er tvert imot at kommunen endret reguleringsplanen administrativt, dvs uten varsling verken til velforening eller naboer, og tillot en bebyggelse i direkte strid med bestemmelsene, men hele tiden etter Coops ønske. Erling Okkenhaug, leder av Allgrønn, karakteriserte kommunens saksbehandling særdeles treffende som: ”Klar, ferdig – for sent”.

Naiviteten viser seg når Kverneng sammenligner Son med Garder og Vestby. Behovet for å reservere strandsonen for allmennheten, og å bevare den historiske bebyggelsen, setter Son i en særklasse, på linje med Hvitsten og Hølen. Dessverre gir den samme nærheten til sjøen eiendommene i Son en voldsom verdi i forhold til eiendom på Garder eller i Vestby. Inngrep i Son, i motsetning til Garder og Vestby, kommer fort i konflikt med allmennhetens interesser, og utløser dermed voldsomme reaksjoner.

Som Ap representant inneværende periode har Kverneng vært med på å stikke kommunens sugerør i verdiene, og solgt Sons unike kvaliteter for sølvpenger til spekulanter og investorer. Hvor lenge Spa på Son marina forblir hotell før alt blir leiligheter vet ingen. Det vi vet er at Coop har droppet butikken, som var det uttalte hovedformålet med kjøpet av Son havn nord, og gått over til utleie virksomhet!

Dersom Kvernengs plutselige omsorg for Son skulle vare til etter nominasjonsmøtet, foreslår jeg at han tar frem kartet og finner veien hit. Enstemmige vedtak (!) om kommunalt pol i Vestby, og parkeringsavgift på kommunale eiendom i Son, kan bli et av de første spørsmålene han får, særlig fra handelsnæring. Vi andre kan tenke oss å spørre om hjelp til å finne flere sugerør.