Sunday, February 11, 2007

DRAGKAMP I VESTBY HØYRE

Den mangeårige splittelsen og personstriden i Vestby Høyre brettes ut for åpen scene i Moss Avis 6.2.07. Formann to siste år, Steinar Hansen, er skuffet og vonbråten over å være vraket som nominasjonskomiteens foretrukne ordfører kandidat. For å komme på offensiven forsøker Hansen å piske opp stemningen ved å bringe konflikten ut i media.

Det er vanskelig å se hva Hansen har bidratt med i Høyre, og langt mindre, hva han har å bidra med som ordfører. Hansen har prestert det kunststykke å lede partiet de siste to år uten et eneste medlemsmøte. Heller ikke kan han mistenkes for aktiviteter som bedret Høyres aksjer hos velgerne.

Fasit er at to viktige år med store kommunale saker er kastet bort på interne personstrider, og personlig posisjonering, for et parti som samtidig skrumpet inn både på medlemmer og velgere. Når Steinar Hansen verken har politiske saker, eller partiarbeide, å vise til, er det et mysterium hvorfor nominasjonskomiteen, og langt mindre, nominasjons møte, skulle velge ham til topplasseringen.

Gruppeleder Pål Engeseth gir nominasjonsdebatten et skikkelig løft ved å uttale at: ”Steinar Hansen står for noen verdier vi trenger.” Velgerne ville nok satt pris på om Engeseth hadde konkretisert verdiene, og hvorfor vi trenger dem.

Nominasjonskomitéen har valgt side i striden ved å føre nåværende kommunestyrerepresentant Ødbehr på topp, som heller ikke har gjort seg bemerket verken i kommunestyresalen eller i den offentlig debatten som har rast friskt de siste årene.

Nå er det heldigvis slik at det er nominasjonsmøte 20.2.07 som suverent velger og plasserer kandidater på listen, uavhengig av så vel nominasjonskomiteens forslag, som alternative private lister. Det fortoner seg som åpenbart at nominasjonsmøte bør finne et tredje samlende alternativ.

Vedkommende bør verken være involvert i de siste årenes personstrid, eller ha sittet i kommunestyret. Det ligger i tiden at topp kandidaten bør være en kvinne med lang fartstid i kommunen, gjerne kommunalt ansatt fra en tung sektor, og fortrinnsvis fra syd med en klar miljø profil. Noen tiger behøver hun ikke være, men definitivt heller ikke pusekatt.

Fantasiløshet er hva som preger alle kjente forslag til Høyres nominasjonsmøte. Det trengs ikke mye kjennskap til velgermassen for å se at sofapartiet kommer til å bli den store utfordreren for Høyre til høsten.

For å vinne valget må Høyre se ut over kretsen av, til dels gamle, veteraner. For å få den nødvendige tid bør nominasjonsmøte erklære time out, slik at nye kandidater kan komme på banen, og nye medlemmer kan komme med. Spor dem opp, og motiver dem til å stille. Til det trengs tid og vesentlig mer fantasi. Kandidatene finnes der ute blant Høyre velgerne. Høyre må slutte rekkene, glemme gamle stridigheter og samle seg om et politisk alternativ til dagens Ap /Frp.