Sunday, February 11, 2007

ORDFØRER LUDVIGSENS TÅKELEGGING

Siden mai i fjor har jeg pekt på at fire store prosjekter i Son er tegnet av samme arkitekt, har samme ansvarlige søker og til dels samme entreprenør. Jeg har stilt spørsmål om det kan ha sammenheng med at spesialrådgiver Roald Hugberg ved rådmannens stab har saksbehandlet alle prosjektene på vegne av kommunen. Jeg har og dokumentert gjentatte ganger at Haugberg har prosedert utbyggernes sak overfor fylkesmannen, i et omfang som ikke er forenlig med kommunens upartiske stilling og som går langt forbi forvaltningslovens regler for forsvarlig saksbehandling.

På denne bakgrunn har jeg bedt kommunen om å få en forklaring fra utbyggerne på hvorfor de har valgt samme arkitekt, ansvarlige søker og entreprenør. Teoretisk kan vi stå overfor et pussig og sjeldent statistisk sammentreff, hvilket eventuelt vil vise seg når utbyggerne redegjør for sine valg.

Ordførerens reaksjoner på mine krav har variert fra likegyldighet (juni 06), latterliggjøring (høsten 07), sinne (årsskiftet) og nå, fullstendig tåkelegging av hva saken gjelder. Således vil kostnadene ved granskingen true kommunens økonomi, og dels skal økokrim involveres. Jeg har vanskelig for å se at fire likelydende brev til utbyggerne kan koste mer enn portoen. På det nåværende stadium er saken verken interessent for politi eller økokrim, det er grunnlaget for en eventuell, hypotetisk anmeldelse en gransking skal føre frem til.

Så vel spesialrådgiver Haugberg (redd for sitt ettermæle!), ordføreren (vil ha økokrim), rådmannen (ekstern gransking) og Kontrollutvalget i kommunen (intern gransking) er åpenbart livredde for å ta i sakens kjerne, hvorfor velger så forskjellige utbyggere som Skeidar, Coop, Catosenteret og utbyggerne i Gneisveien nøyaktig samme aktører.

Befolkningen i Son vil ha svar på hvorfor ingen andre (lokale) arkitekter eller entreprenører var vurdert, hvorfor det verken er arkitekt konkurranse eller anbud. På bakgrunn av den kompakte lokale motstand mot arkitekt Reines blokker på Son havn nord er det av særlig interesse å få vite hvorfor også Birkelunden invest as engasjerte ham på Son marina.

Utbyggerne kunne redegjort for sine valg for lenge siden, men nekter å svar på henvendelser. Det er derfor påfallende at ordføreren ikke vil spørre, og ennå mer at utbyggerne ikke vil svare.

Kommunens taktikk er åpenbart å tåkelegge hele saken, samt at utbyggerne gjør seg utilgjengelige. Coop viser til Profier as, som de kjøper ut i disse dager, og som slik ikke vil ha mer med saken å gjøre. Lederen av Birkelunden invest as er vanskelig tilgjengelig et halvt års tid fremover, og i Gneisveien hevder kommunen at det er brukt en annen arkitekt enn Reine (Vestby Nytt nr 1/07) på tross av at naboene mottok varsel fra Reine!

Tåkelegging og fjerning av sentrale personer med kunnskap om forhandlingene med kommunen skal tydeligvis gjøre at vi aldri får vite hvorfor Reine og Veidekke ble valgt.