Sunday, December 24, 2006

VAR SON HAVN NORD NØDVENDIG?

Kjell T. Olsen, Son skriver tankevekkende om "Drømmen om Son" i Moss Avis 22.11.06., og viser at vi langt fra er ferdige med å snu steiner på Son havn nord. Vestby kommune hevder at salget på 20 mill til Coop var nødvendig for å finansiere ungdomsskolen på Grevlingen, sammen med salget av gamleskolen på Såner til 13. mill. Nå er Såner skolen ikke solgt, ei heller er det konkrete interessenter. Men Grevlingen skole er ferdig bygget og i full drift, uten at manglende inntekt fra salget av gamleskolen ser ut til å sjenere kommunen det minste. Tidligere har vi lurt på hvorfor ikke kommunen bare parsellerte ut 30 tomter for småhus på Son havn nord, som også ville gitt 20 mill, istedenfor å selge til blokk bebyggelse. Etter innlegget fra Kjell T Olsen må vi lure på om salget av Son havn nord var nødvendig, i det hele tatt.

Nå er det slik at kommunen ikke vil selge Såner ungdomsskole til boligformål, pga manglende infrastruktur! På Son havn nord, midt i tjukkeste Son, derimot, mener kommunen infrastrukturen er på plass. Kjell T Olsen skal ha stor takk for den måten han avkler kommunens argumentasjon, og viser oss en ny side av manipulasjonene som førte Coop til Son . Jeg kan vanskelig tenke meg et sted bedre egnet for boliger i hele kommune enn Såner. Vei, vann og kloakk er opparbeidet, det er godt med plass, svømmebasseng om ønskelig, nært til friområder og offentlige kommunikasjoner. At Såner skolen skulle selges, har vært klart helt siden Grevlingen skole ble planlagt. Da er det et slag i ansiktet på alle som er glad i Son at kommunen bygger blokker i sjøfronten for å beskytte Såner mot boligbygging! Ved å åpne for bruk av skolebygget med tomt til boliger på Såner kan kommunen øke prisen fra 13 til 20 mil. I stede for Såner skole kunne det vært Son havn nord som ikke var solgt i dag.

Etter massiv kritikk mot blokkene på Glassverktomten i Moss har Selvaagbygg engasjert Snøhetta til å tegne nytt inngangsparti. Nå som kommunen og Coop har ødelagt Son for alltid, kunne byggene, og særlig forretningsbygget, i det minste fått en spektakulær utforming. Coop har gjort noe ubegripelig dumt når de har trosset viljen til sine egne kunder. På samme måte som Selvaagbygg har engasjert Snøhetta for å dekke blokkene sett fra bysiden, kunne Coop invitert Snøhetta, og andre, til å vurdere om det er mulig å bruke butikkbygget som grunnlag for et nytt spektakulært landemerke. Jeg skal ikke hevde at Kjell T Olsen dermed vil finne drømmen om Son, men det er maktpåliggende å komme ut av dagens mareritt.

Politikerne har dessverre ingen retrett mulighet. Ved å gjennomføre store prosjekter i Son, uten at de har vært tema i valg, har de spilt fallitt så det holder i forhold til Sons befolkning.