Friday, September 29, 2006

KIWI UTBYGGING PÅ SONS PREMISSER

Illustrasjoner av den planlagte utbyggingen til 180 mill kroner i Son sentrum mellom Kiwi og Huitfeldt gården viser en utbygging dobbelt så stor, både i volum og kostnad, som Son havn nord, på Sons eneste ledige sentrale tomt.

Utnyttelsen av tomten må derfor skje med allmennhetens behov særlig for øye. I en slik sammenheng er det viktig å se at Kiwiplassen, med sentrums eneste gjenværende store trær, danner en sammenhengende strandsone med Glenneparken, Kystkultursenteret og meieri/galleri hagen. Etter at Son marina og Son havn nord er fylt opp med blokker, er det av særlig betydning å sikre allmennheten alburom for aktivitet og opphold i sjøfronten.

Heldigvis er det fullt byggeforbud i området i gjeldende reguleringsplan fra 1986, utarbeidet av kommunen i samråd med Soon og Omegns Vel. Privatforslaget til ny reguleringsplan innebærer dermed adgang til å bygge på et område i strandsonen, hvor det i dag er byggeforbud.

I stedet for å stenge sjøfronten, bør denne åpnes ved å flytte dagens Kiwi til plassen mellom Viktoria og Huitfeldt gården. Forslaget fra investorene i Son eiendom as til ny regulering bør derfor avvises. I stedet bør kommunen åpne for en ny regulering på øvre plan som kompensasjon for at Kiwien rives.

Politiker reaksjoner som "spennende debatt" (Ap Ragnhild Lervik Johansen), "spennende, tilpasset befolkningens ønsker" (H Pål Engeseth) viser velgerne politikere som ikke har gjort hjemmeleksen. Hva mener Johansen med at forslag om å bygge på en tomt med byggeforbud i strandsonen er "spennende", mislykket hadde vært en bedre karakteristikk. Likeledes er utbyggers påstand om at reguleringsplanen er tilpasset befolkningens ønsker udokumentert. Missbruk av honnørord som "småskala" om store bygninger, gammel byggeskikk i moderne uttrykk og udokumenterte påstander er gjennomgangstema for fiaskoene på Son havn nord og Son marina.

Gjeldende regulering i strandsonene må ligge fast, alt annet er en gave på befolkningens vegne til investorer som nylig har kjøpt en eiendom med byggeforbud og en kondemnabel Kiwi bygning.