Sunday, December 24, 2006

HVOR HØYE SKAL BLOKKENE PÅ SON HAVN NORD BLI?

Bygningssjef Hans Chr Fæste i Vestby vil avslå heis til tredje etasje på boligblokkene på Solhøytunet i Son (Moss Avis 8.12.06), fordi et heishus på taket vil overstige regulert mønehøyde på ni meter. Da bør bygningssjefen snarest ta en tur på Son havn nord. Boligblokkene er fire etasjer med godkjent mønehøyde 11 meter. På taket vokser frem en ventilasjonsinstallasjon to meter høy i hele byggets lengde, en pipeline lagt på sarkofager, og heishus. Legger vi på en meter oppfylling for flomsikring, er Coops boligblokk 14 – fjorten – meter over opprinnelig tomt, med fire etasjer.

Det er godt gjort når mønehøyden ved kjøpet var 10 meter, fordelt på tre etasjer med saltak. Første økning kom da kommunestyret la på til elleve meter for å spisse saltaket på tre etasjer. Bevisst, eller ubevisst, klønet rådmannens stab vedtaket til i en slik grad at Coop i stede for saltak, brukte økt mønehøyde til en fjerde etasje med flatt tak. Deretter kom fylkesmannen på banen med sitt krav om mansard tak, som endte med dagens bastard. Hele takform og høyde behandlingen får et sterkt preg av komikk hvis Coop slipper unna med ytterligere to meter.

Det er fint at bygningssjefen viser omtanke for takhøyden på Solhøytunet, og for størrelsen på ventilasjonshus på Verpet. Dessverre går det på troverdigheten løs når Kiwi kan utvide tre år før tillatelsen foreligger, og Coop for annen gang kan ignorere kommunestyret. Flatt tak, eller tilnærmet flatt som i dag, var en forutsetning for å bygge tekniske installasjoner på taket, i stede for inne i blokken. Vil bygningssjefen la Coop få siste stikk før de forlater Son, eller vil han endelig behandle Coop på linje med andre utbyggere? PS Var det en ide å undersøke hva som kommer på hotell taket på Son marina?