Sunday, December 24, 2006

KIWI TIL COOP - ORDFØRER LUDVIGSENS GYLNE SJANSE ?

Son eiendom as vil bygge ny Kiwi på 1500 kvm på dagens parkeringsplass. Coop på sin side har tilbudt Kiwien deres nybygde forretningsbygg på Son havn nord. Son sentrum er åpenbart ikke tjent med nye høye og store bygg, og betydelig fortetning av Kiwi/Huitfeldt området, så lenge Coops like store foretningsbygg et stenkast unna står tomt. Kanskje ordførerens leting etter en "arena for fruktbar debatt" (MA 30.9.06) for å gjenreise tilliten i søndre del av kommunen hermed har presentert seg.

En pakkeløsning hvor Kiwi flytter inn i Coop bygget, og tomten og parkeringen til dagens Kiwi frigjøres til allmennhetens bruk, vil være en klassisk vandring fra problem til mulighet. Forutsetningen for en slik løsning er til stede: Coop vil ut av Son havn nord, og vil måtte ta et tap uansett. Alle andre anvendelser av forretningsbygget enn til handel vil kreve omregulering, som vil sitt langt inne i kommunen. Det er i praksis ikke andre enn Kiwi som kan bruke forretningsbygget uten ny regulering, hvilket gir Kiwi gode forhandlingskort.

Son eiendom as (som eier Kiwi/Huitfeldt område) på sin side forbereder ny reguleringsplan, hvilket betyr at de nå totalt er i hendene på kommunen. I den kommende reguleringsrunden har ikke Kiwi/Son eiendom as krav på noe som helst. Tvert imot er den ubebygde del av området (parkeringsplassen) underlagt byggeforbud i gjeldende verne- og reguleringsplan fra 1986. Son eiendom as er også avhengig av kommunes tillatelse til å rive Viktoriagården.

Ordføreren kan ta en "Solhøy" å gå inn for kommunedelplan for Son, sørge for fri passasje mellom torget og Glenneparken og sammenhengende strandpark frem til Atlantic gården. En slik løsning vil representere sunn fornuft, godt miljø og kompensere allmennhetens tapte tilgang til sjøen på Son havn nord, og dermed den etterlyste "arena for fruktbar debatt".