Sunday, December 24, 2006

"BØNDA INNE PÅ PRÆRIEN"

Under vignetten "Son i fortid og fremtid" i Moss Avis 16.12.06 slutter Svein Arne Eriksen rekkene med den folkelige protesten mot kommunens og utbyggernes rasering av Son. Mitt anliggende er behovet for lokalt selvstyre for å bevare tilgangen til sjøen og en historisk bebyggelse for kommende generasjoner.

Ikke engang soningene har fått øynene helt opp for de farer som truer i umiddelbar fremtid. For profittsugne utbyggere er steder som Son som små barn for siklende pedofile. Son trenger beskyttelse – NÅ! Kommunestyrets vedtak 11.12.06 om kommunedelplan er et skritt i riktig retning, dessverre truffet etter langvarig press fra Soon og Omegns vel i valgåret. Dessverre fordi administrasjonen og posisjonen støttet av Høyre så åpenlyst ønsket å beholde friheten til å eksploatere Son uten begrensninger av kommunale planer.

I samme vedtak ligger at Vestby sentrum også skal få sin delplan, hvilket må være utslag av et mindreverdighetskompleks. Hvilke areal i Vestby sentrum trenger den særlige juridiske beskyttelsen en delplan gir? I følge rådmannen var en delplan for Son både dyr og forsinkende for kommuneplanen. I og med at det aldri tidligere har vært fremsatt behov for en delplan for Vestby sentrum kommer både planen og rådmannens argumentasjon i et merkelig lys.

I samme budsjettmøte vedtok kommunestyret igjen å hente pengene syd i kommunen, for å bruke dem i nord. Hvorfor skal parkeringsavgiften i Son, men ikke i nord, gå til asfaltering av parkeringsplassen på Vestby kirke? Teten skal pusses opp for fire millioner, penger som hentes ved salg av Son skole til en kapitalsterk utbygger som kan få frie tøyler.

Son er i ferd med å bli Vestbys bakgård. Som Svein Arne Eriksen riktig påpeker er trafikk situasjonen i Son om sommeren kaotisk, og pavgiften har medført at "steinalderen er kommet på mote i det gamle ladestedet".

Vedtaket om delplan for Son er nok mer et forsøk på å roe gemyttene i sør, enn en plan som springer ut fra en forståelse av Sons særlige behov for vern. Slik sett kan det dessverre fort gå troll i ord for de 467 soningene som i 1964 ikke ville bli styrt av "de derre bønda inne på prærien".

Kapitalens profittsugne hode kommer til å sikle etter Son så lenge det er en ubebygget tomt med utsikt til sjøen ledig. Kapitalen kommer i mange slags forkledninger, som samvirkelag, under dekke av lokale eiendomsselskap og kommunen selv (på Son havn nord)!.

På Son marina forhandlet kommunen om kapp med Økokrim for å få undertegnet utbyggingsavtalen med Birkelunden invest as før lederen ble sendt i fengsel for korrupsjon. Den som ikke ser at Son er "in deep shit" med problemer må knipe øynene kraftig igjen. Heldigvis har Svein Arne Eriksen klargjort at han ikke er blant dem.